Universiteit Leiden

Humanities Lab

Het Humanities Lab is er voor alle studenten van de Universiteit Leiden die meer kunnen en willen naast hun reguliere studie.

Bij het Humanities Lab kun je kiezen uit vier programma's:

  • Expedition: Verbreed of verdiep je! Volg uitdagend, kleinschalig en intensief onderwijs van topwetenschappers, binnen een vast raamwerk van verschillende keuze-modules.

  • Double+: Twee bacheloropleidingen én een honourscertificaat? Dat kan! Je volgt nog één Honours Class en verder staan alle faciliteiten van het Humanities Lab tot je beschikking. 

  • Solo: Trek je eigen plan! Stel jouw eigen individuele programma samen. Doe bijvoorbeeld een (onderzoeks)stage of een educatieve minor. 

  • Music: Combineer jouw opleiding met een Honours programma Music! Neem bijvoorbeeld pianoles bij het conservatorium Den Haag. 

Wat je moet weten over het programma Expeditie:

In deze tijd van globalisering zijn geesteswetenschappen belangrijker dan ooit. Migratie, integratie, handel en technologie zorgen ervoor dat grenzen tussen landen en culturen vervagen. Om met elkaar te kunnen samenwerken en -leven, is het cruciaal dat we elkaar begrijpen. Geesteswetenschappen bieden het inzicht dat we daarvoor nodig hebben. Onderzoek en onderwijs variëren van talen, culturen, regiostudies tot aan geschiedenis, filosofie, kunsten en religiewetenschappen. We worden gedreven door passie en nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen.

Als je kiest voor Expeditie kun je kiezen voor verdere verdieping in een bepaald onderwerp of juist voor het verbreden van je horizon. Er zijn twee verplichte vakken binnen Expedition, namelijk Humanities Lab 101 en het  Capstone Project. Daarnaast heb je de ruimte om  een eigen programma te ontwerpen, gebaseerd op het beschikbare aanbod van keuzevakken. Aan de hand van verschillende keuzevakken ga je overeenkomsten, verschillen en verbanden onderzoeken tussen de geesteswetenschappen onderling en met sociale en bètawetenschappen.

Een greep uit de modules:

Waarom overheersen we de wereld en hoe?

Deze module gaat niet over politiek of militair leiderschap. Het richt lagen van normativiteit op een veel dieper, metafysisch niveau. We 'heersen over de wereld' terwijl we de werkelijkheid buigen om te voldoen aan modellen en normen, met regels en voorschriften.

Taal, macht en identiteit

Wat is het verschil tussen een taal en een dialect, en wie beslist? Moet elke natie zijn eigen unieke taal hebben? Wat zijn de rechten van minderheden? Waarom spelen bepaalde taalvormen een centrale rol in de manier waarop we over onszelf denken en anderen herkennen?

Kunst en literatuur in een technische wereld

Op welke manieren kan hedendaagse kunst zinvol zijn voor de geesteswetenschappen bij het vinden van een sterkere positie in debatten over de implicaties van de wetenschappen? Wat betekent het dat kunst belangrijk kan zijn voor de methodologieën van de geesteswetenschappen.

Brechtje Westen vertelt over haar keuze voor het Expeditie programma:

Wat je moet weten over het programma Double +

Met Double+ kun je naast je twee bacheloropleidingen óók een honours-certificaat halen. Je hebt het vast al druk genoeg met twee opleidingen. Maar juist dan wil je misschien weleens wat anders dan een collegezaal zien. Ga mee op excursie, woon een inspirerende lezing bij of kom gezellig meeborrelen. Een leuke break en een prettige afwisseling!

Als student heb je toegang tot alle modules die je maar wilt. Ook word je uitgenodigd voor alle activiteiten met inspirerende topwetenschappers en medestudenten. Double+ heeft één verplicht onderdeel, namelijk een Honours Class van 5 ec. Daarbij heb je de keuze uit het volledige aanbod van de Honours Academy. Verder kun je bij Double+ je eigen keuzes maken.

Wat moet je weten over Solo?

Een Soloprogramma bestaat uit ten minste 30 EC, waarvan je twee verplichte onderdelen doet van elk 5 EC. Deze zijn: 1) een Honours Class  (je kunt kiezen uit het volledige aanbod van de Honours Academy), 2) deelname aan een 'capstone project', waarmee alle Humanities Lab-studenten hun programma afsluiten. Je maakt een individueel studieplan voor de overige 20 EC en legt dit voor aan de examencommissie van het Humanities Lab.

Bij dit plan hoort een motivatie waarin je aangeeft waarom je juist deze vakken wilt volgen, bijvoorbeeld  om een interesse uit te diepen of met  het oog op je carrière. In je motivatie geef je ook aan wat de samenhang tussen de gekozen vakken is. Vervolgens geef je aan welke kennis en vaardigheden je aan het einde van je programma wil hebben opgedaan.

Leer de wereld kennen bij Humanities

Bij ons leer je de wereld kennen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.