Logo Universiteit Leiden.

nl en

Schoolrapporten

In de afgelopen jaren hebben we onderzoek gedaan naar teksten op basisschoolrapporten. We keken naar verschillen in de teksten tussen groepen kinderen.

Gelijke kansen

De verwachtingen van juffen en meesters over leerlingen op school hebben invloed op hun prestaties. Verwachtingen zijn vaak onbewust, waardoor het lastig is ze te onderzoeken. In dit onderzoek hebben we op een nieuwe manier gekeken wat invloed heeft op de verwachtingen van leerkrachten. Dit deden we door de opmerkingen van de leerkracht op het rapport te bekijken. Op deze website kunt u meer lezen over de achtergrond van het onderzoek.

We bekeken of er verschillen waren tussen de rapporten van jongens en meisjes. En naar verschillen tussen kinderen uit etnische minderheidsgroepen en de etnische meerderheidsgroep

We werken nu hard aan het onderzoeksverslag. We schrijven een wetenschappelijke publicatie en de ouders die hebben meegedaan krijgen een onderzoeksrapport. Het onderzoeksrapport wordt in de tweede helft van 2022 verwacht. 

We gebruiken in ons onderzoek woorden die mensen soms onduidelijk of vervelend vinden. We leggen graag uit wat deze woorden betekenen en waarom we ze gebruiken. U kunt op de gele woorden klikken om naar de uitleg te gaan.

 

Bekijk de video

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.
Deze website maakt gebruik van cookies.