Universiteit Leiden

nl en

Serie

Marcel Proust

Op zoek naar verloren tijd

Najaar 2022 is het precies honderd jaar geleden dat Proust overleed. Maar zijn werk is springlevend, getuige de vele hommages die er in Frankrijk en wereldwijd in dit jubileumjaar aan zijn werk worden gebracht: een berg publicaties, congressen, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en een nieuw deel in Stéphane Heuets onvolprezen stripversie van Op zoek naar de verloren tijd. Hoog tijd dus om Proust te lezen of te herlezen.

Op zoek naar de verloren tijd, het levenswerk van Marcel Proust, is een monument in de wereldliteratuur, vergelijkbaar met Ulysses van James Joyce en Der Zauberberg van Thomas Mann. In zijn romancyclus schetst Proust de ontwikkeling van een jonge man die de maatschappelijke ladder leert beklimmen en ingewijd wordt in alle aspecten van liefde en kunst. Aan de hand van onvergetelijke personages legt hij de mechanismen bloot die in het maatschappelijk en in het innerlijk leven een rol spelen. Daarnaast is de roman terecht beroemd vanwege de diepgravende reflecties over liefde en jaloezie, homoseksualiteit en perversie, over de werking van het geheugen, de slaap en de droom, over de rol van kunst en over de tijd.

Is Proust nog nieuw voor u of bent u reeds liefhebber, in beide gevallen zal deze SG-reeks u genoeg te bieden hebben. We beginnen met een ruim opgezette inleiding tot leven en werk, waarna elke spreker zich zal toeleggen op een ander kernthema van de romancyclus. De kindertijd, liefde en jaloezie, ziekte en dood, schilderkunst en muziek: het zijn allemaal ervaringen die bepalend zijn voor de vorming van de hoofdpersoon als mens en kunstenaar.

In deze SG-reeks ontmoet u specialisten die sinds jaar en dag hun enthousiasme voor Proust uitdragen via hun onderzoek maar ook via de Nederlandse Proust Vereniging. Ter gelegenheid van dit jubileum Proustjaar organiseren zij op 19 november een dag gewijd aan “Proust en de muziek”. Op het programma staan onder andere een lezing door musicoloog Leo Samama over Franse muziek uit de Belle Epoque (met muziekfragmenten) en een recital door pianiste Nathalia Milstein en violiste Maria Milstein met een aantal stukken van door Proust bewonderde componisten.

Voor het volgen van de SG-reeks is het niet nodig reeds Proust gelezen te hebben. Er zullen per avond één of twee passages uit het werk ter hand worden gesteld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.