Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Bestuurskunde

Studievoorlichting | Proefstuderen

Proefstuderen Bestuurskunde | Beleid, Bestuur en Organisatie | Economie, Bestuur en Management

Datum
zaterdag 27 november 2021
Tijd
Toelichting
Alle voorlichtingssessies zijn ook online te volgen via een livestream.
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
On Campus én Online

Kom Proefstuderen bij Bestuurskunde, Beleid, Bestuur en Organisatie én Economie, Bestuur en Management!

Ben jij benieuwd of de studie Bestuurskunde bij je past? Wil je dieper op de vraagstukken ingaan die bij Bestuurskunde worden behandeld? Wil je meer weten over de specialisaties Beleid, Bestuur en Organisatie én Economie, Bestuur en Management?

Doe dan mee op zaterdag 27 november 2021 met Proefstuderen Bestuurskunde en kom meer te weten over onze unieke specialisaties Beleid, Bestuur en Organisatie én Economie, Bestuur en Management!

Registratie

Vol = vol, dus meld je snel aan voor het Proefstuderen van Bestuurskunde in Den Haag! Let op: Het is momenteel alleen nog mogelijk om je in te schrijven voor de online onderdelen.

Naar het aanmeldformulier

Hoe ziet je dag eruit?

De middag start met een ontvangst op onze Campus Wijnhaven in het centrum van Den Haag. Tijdens de inloop neem je alvast een kijkje in ons gebouw of maakt een praatje met één van onze studentvoorlichters. Ben je niet in de gelegenheid om naar Den Haag te komen? Géén zorgen! Alle voorlichtingssessies worden gelivestreamed. Let op: Het is momenteel alleen nog mogelijk om je in te schrijven voor de online onderdelen.

Je kunt je aanmelden voor de interactieve hoorcolleges van de specialisaties BBO (Beleid, Bestuur en Organisaties), EBM (Economie, Bestuur en Management) of voor beide specialisaties. De middag begint met het interactief proefcollege Beleid, Bestuur en Organisatie gevolgd door een presentatie van onze studentambassadeurs die jullie meer vertellen over het studentenleven en studeren aan de Universiteit Leiden in Den Haag. Vervolgens staat het interactieve hoorcollege van de specialisatie Economie, Bestuur en Management op het programma. 

Programma

Tijd

Onderdeel

13.45– 14.15 

Welkom en ontvangst Campus Wijnhaven: BBO en BBO + EBM

14.15 - 15.00

Interactief Hoorcollege: Beleid, Bestuur en Organisatie (livestream)

14.45 - 15.15

Welkom en ontvangst Campus Wijnhaven: EBM

15.15 - 15.45 Presentatie Studentambassadeurs Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden in Den Haag (livestream) 
15.45 - 16.30 Interactief Hoorcollege: Economie, Bestuur en Management (livestream)

 

Interactieve Hoorcolleges en Huiswerk

Management van publieke prestaties (MPP)
De prestaties van publieke organisaties staan vaak onder druk door bezuinigingen, reorganisaties en media-aandacht. Denk bijvoorbeeld aan het UWV voor het onrechtmatig uitkeren van werkloosheidsuitkeringen (Trouw, 2018) of de Nationale Politie in wording (NOS, 2017). Een centrale tendens hierin is het runnen van de overheid als een bedrijf met de nadruk op efficiëntie. Het idee hiervan is dat de prestaties van publieke organisaties kunnen verbeteren door het toepassen van managementstrategieën uit de private sector. Maar is dat inderdaad zo? De prestaties van publieke organisaties zijn multidimensionaal en niet enkel te vatten in efficiëntie. Ook waarden als transparantie, rechtvaardigheid, responsiviteit en veerkrachtigheid zijn van belang, zeker in een publieke context. Publiek management richt zich op de rol van publiek managers en hoe zij moet balanceren tussen deze verschillende – en soms conflicterende – waarden en prestaties. In het college staan we stil bij de verschillende aspecten van publieke prestaties, hoe die te managen zijn en wat daar mogelijke gevolgen van kunnen zijn.

Huiswerk:

Referenties

Het minimumloon als sociaaleconomisch beleidsinstrument
In het maatschappelijk en politiek debat staan veel sociaaleconomische thema’s centraal. Hierbij kun je denken aan actuele vragen als: ‘hoe moeten werknemers in de platformeconomie beschermd worden?’, of: ‘op welke manier kan de overheid bedrijven en huishoudens gedurende de coronapandemie financieel ondersteunen?’, maar ook lange termijn vraagstukken zoals de regulering van de huizenmarkt of de houdbaarheid van het pensioenstelsel. Een beleidsonderwerp dat gedurende de laatste verkiezingen geagendeerd is, betreft de verhoging van het minimumloon. Een hoger minimumloon zou de inkomensongelijkheid en armoede onder werkenden verkleinen door met name laaggeschoolde werknemers van een hoger loon te voorzien. De invoering van een minimumloon of verhoging ervan gaat mogelijk echter gepaard met negatieve werkgelegenheidseffecten. In hoeverre is een verhoging dan wenselijk? En hoe groot zou een eventuele verhoging daarom moeten zijn? In het college doen we eerst een beroep op economische theorie over het minimumloon om deze vragen te beantwoorden. Vervolgens bespreken we aan de hand van een bestaande studie een veelvuldig in de economie gebruikte methode die ons instaat stelt de daadwerkelijke effecten van een dergelijke beleidsinterventie vast te stellen.

Huiswerk
•    Lees het CPB persbericht: https://www.cpb.nl/kansrijk-arbeidsmarktbeleid-update-minimumloonbeleid#  
•    Lees het artikel ‘Nobelprijswinnaars ontdekken het laboratorium van de econoom’ van Bas van der Klauw: https://esb.nu/esb/20067797/nobelprijswinnaars-ontdekken-het-laboratorium-van-de-econoom 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.