Universiteit Leiden

nl en
Kom Online Proefstuderen bij Bestuurskunde

Studievoorlichting | Online Proefstuderen

Online Proefstuderen Bestuurskunde | Beleid, Bestuur en Organisatie | Economie, Bestuur en Management

Datum
woensdag 10 februari 2021
Tijd

Kom Online Proefstuderen bij Bestuurskunde, Beleid, Bestuur en Organisatie én Economie, Bestuur en Management!

Ben jij benieuwd of de studie Bestuurskunde bij je past? Wil je dieper op de vraagstukken ingaan die bij Bestuurskunde worden behandeld? Wil je meer weten over de specialisaties Beleid, Bestuur en Organisatie én Economie, Bestuur en Management?

Doe dan mee op woensdag 10 februari 2021 met het Online Proefstuderen Bestuurskunde en kom meer te weten over onze unieke specialisaties Beleid, Bestuur en Organisatie én Economie, Bestuur en Management!

Hoe ziet je dag eruit?

Je kunt je aanmelden voor de colleges van de specialisaties BBO (Beleid, Bestuur en Organisaties), EBM (Economie, Bestuur en Management) of voor beide specialisaties. De middag begint met het interactief proefcollege Beleid, Bestuur en Organisatie gevolgd door een presentatie van onze studentambassadeurs Can Korkmaz en Sterre Burmeister die jullie meer vertellen over het studentenleven en studeren aan de Universiteit Leiden in Den Haag. Vervolgens staat het uitdagende, interactieve proefcollege van de specialisatie Economie, Bestuur en Management. We sluiten af met de interactieve Q&A waar je al je vragen kan stellen aan onze studenten, docenten en studieadviseur.

Vol=vol, dus meld je snel aan!

Meld je hier aan!

Meld je nu aan en doe meer met Online Proefstuderen van Bestuurskunde, Beleid, Bestuur en Organisatie én Economie, Bestuur en Management!

Ga naar het aanmeldformulier

Programma

Tijd

Onderdeel

15.00– 15.45 

Interactief Proefcollege Beleid, Bestuur en Organisatie

15.45 - 16.15

Presentatie Studentambassadeurs Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden in Den Haag

16:15 - 17:00

Interactief Proefcollege Economie, Bestuur en Management

17:00 - 17:30 Q&A Bestuurskunde: Stel je vragen aan docenten, studenten en studieadviseur

 

Management van publieke prestaties

De prestaties van publieke organisaties staan vaak onder druk door bezuinigingen, reorganisaties en media-aandacht. Denk bijvoorbeeld aan het UWV voor het onrechtmatig uitkeren van werkloosheidsuitkeringen (Sondermeijer, 2018) of de Nationale Politie in wording (NRC, 2017). Een centrale tendens hierin is het runnen van de overheid als een bedrijf met de nadruk op efficiëntie. Het idee hiervan is dat de prestaties van publieke organisaties kunnen verbeteren door het toepassen van managementstrategieën uit de private sector. Maar is dat inderdaad zo? De prestaties van publieke organisaties zijn multidimensionaal en niet enkel te vatten in efficiëntie. Ook waarden als transparantie, rechtvaardigheid, responsiviteit en veerkrachtigheid zijn van belang, zeker in een publieke context. Publiek management richt zich op de rol van publiek managers en hoe zij moet balanceren tussen deze verschillende – en soms conflicterende – waarden en prestaties. In het college staan we stil bij de verschillende aspecten van publieke prestaties, hoe die te managen zijn en wat daar mogelijke gevolgen van kunnen zijn.

In het werkcollege gaan we aan de slag met de stof. De studenten gebruiken, in een rol als organisatieadviseur, kennis over management en organisaties vergaard uit het college om een verbeterplan te presenteren.

Huiswerk:

Referenties

Je krijgt de beschrijving en het huiswerk ook meegestuurd in een email één week voorafgaand aan het Online Proefstuderen.

Hoe verminderen we de vervuiling van vliegverkeer?

In december 2019 presenteerde de (toen nieuwe) Europese Commissie een pakket van maatregelen die Europa in 2050 klimaatneutraal moeten maken. Maar EU-lidstaten mogen zelf beslissen welke maatregelen hiervoor ingevoerd worden. Een van de onderwerpen die daarbij op de agenda staat is het terugdringen (of compenseren) van de vervuiling van vliegverkeer, zoals CO2-uitstoot, de lokale milieueffecten en geluidhinder. Dit is een gevoelig onderwerp, waar allerlei maatregelen mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de prijzen van vliegtickets, het verhogen van de brandstofaccijns voor vliegtuigen, het maximeren van het aantal vliegbewegingen, het subsidiëren van het alternatieve openbaar vervoer of investeren in technologische innovaties die de vervuiling van vliegtuigen beperken. In dit college maak je kennis met de economische theorie die van toepassing is op deze kwestie, leer je de voor- en nadelen van maatregelen tegen elkaar te wegen en ga je een advies uitbrengen aan de verantwoordelijke politiek-ambtelijke beleidsmakers in Nederland. Wat is een goede strategie voor Nederland - vanuit bestuurlijk en economisch perspectief - richting de andere EU-lidstaten? Welk beleid moet de volgende regering voeren? Welke invloed zou de coronacrisis  en de reddingsacties van KLM door de overheid moeten hebben om deze besluitvorming? 

Huiswerk

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.