Kom Proefstuderen bij Wiskunde

Lopen naar het Snellius-gebouw

10.45

Presentatie 'Is Wiskunde iets voor mij?'

Wat houdt Wiskunde (studeren) in? Hoe ziet een typische week eruit? Wat voor vakken krijg je zoal? Waarom zou je voor Leiden kiezen? Wat kan je later met de opleiding Wiskunde worden?

11.05

Proefcollege: Kunstmatige Intelligentie - Hoe computerprogramma's kunnen leren door dr. Tim van Erven

Slimme, zelf-lerende systemen worden op steeds meer plekken ingezet. Bijvoorbeeld om de adressen op enveloppen te lezen bij de post, om te voorspellen hoeveel elektriciteit een elektriciteitsbedrijf moet produceren, of om menselijke spraak te begrijpen. Om zelf-lerende programma's te trainen is de eerste stap dat een mens de programmaʼs een heleboel voorbeelden geeft van wat ze moeten doen. Vervolgens is het dan de bedoeling dat de computer het zelf kan. Maar op welke wiskunde zijn deze programmaʼs nou eigenlijk gebaseerd? Deze vraag wordt tijdens dit proefcollege behandeld.

11.50 Werkcollege: Kunstige Intelligentie - Hoe computerprogramma's kunnen leren
12.35 Rondleiding door het gebouw
12.45 Lunch
13.45

ProefcollegeProjectieve meetkunde door dr. Francesca Arici

Tijdens de Renaissance werd wiskunde gecombineerd met de studie van het perspectieftekenen; de zogenaamde projectieve meetkunde, die uiteindelijk tot bloei kwam onder invloed van de zeventiende-eeuwse wiskundigen Descartes en Pascal. In dit college gaan we aan de slag met de wiskundige definitie van centrale projectie. We zullen kijken naar twee fundamentele stellingen in de projectieve meetkunde: de stelling van Pappos en de stelling van Desargues.

14.30 Pauze
14.45 Werkcollege: Projectieve Meetkunde
15.20 Afsluiting in de Foobar

Voorbereiding

Bij het ervaren van een echte collegedag hoort ook de voorbereiding van de colleges, daarom vragen we je voorafgaand aan het Proefstuderen een opdracht te maken:

Locatie & routebeschrijving

Je wordt ontvangen in het hoofdgebouw (Gorlaeus Gebouw) van de faculteit Wiskunde en Natuurwteenschappen (Einsteinweg 55, 2333 CC Leiden). Na de ontvangst vertrek je naar het gebouw van de opleiding.

Er is beperkte parkeergelegenheid. Wij raden aan om met het openbaar vervoer te komen. De hele dag kun je met een gratis pendelbus vanuit Leiden CS naar het Gorlaeus komen. De bussen vertrekken aan de achterkant van het station (kant van het LUMC), bij het Poortgebouw, en zet je af bij de faculteit. Onze studenten -herkenbaar aan gele hesjes- op het station helpen je graag.