Kom Proefstuderen bij Sterrenkunde

9.15 Vanaf 9.15 is de ontvangst en registratie in het Gorlaeus gebouw
9.45 Welkomstwoord door vice-decaan prof. dr. Bart de Smit
10.15 Naar het Huygens Gebouw
10.30 Presentatie Waarom Sterrenkunde studeren?
11.00 Informatiemarkt

Ontmoet studieadviseurs, studenten, docenten van de opleiding Sterrenkunde. Neem een kijkje bij studieverenigingen of blader studieboeken door. Stichting Rino zorgt voor spektakel.

11.45

Presentatie Studie en studentenleven
Studentambassadeurs vertellen hoe het is om in Leiden te studeren. Naast de inhoud vertellen ze je ook alles over het studentenleven: hoe zoek je een kamer, welke verenigingen zijn er en wat is er allemaal te doen in Leiden?

12.00

Rondleiding door het gebouw langs collegezalen, labs en studieruimtes. Voor de ouders is er een lezing.

12.45 Lunch
13.30

Proefcollege Astronomical test of Einstein's General Relativity door docent Elena Sellentin (in Engels)

14.15 Experimenteel onderzoek Exoplaneet: Onder begeleiding ga je zelf aan de slag met het bestuderen van exoplaneet HD209458b.

Ouders kunnen tijdens het onderzoek het mobiel planetarium bezoeken en het forum met docenten, studenten, studieadviseurs bijwonen waar vragen gesteld kunnen worden over de studie.

15.30 Einde

Voorbereiding

Bij het ervaren van een echte collegedag hoort ook de voorbereiding van de colleges, daarom vragen we je voorafgaand aan het Proefstuderen een opdracht te maken:

1. Lees het artikel Observation of Gravitational Waves from a Binary Black Hole Merger.
  2. Verzin een goede vraag die met het artikel te maken heeft. Wees nieuwsgierig en creatief. Let op: formuleer je vraag in het Engels!
  3. Stuur je vraag uiterlijk 23 maart 2020 per e-mail naar proefstuderen_huiswerk@strw.leidenuniv.nl. Vermeld ook je voornaam en achternaam.

De 3 beste vragen worden behandeld in het Sterrenkunde proefcollege tijdens Proefstuderen.De inzenders van de winnende vragen ontvangen een gesigneerd exemplaar van het boek Reisbureau Einstein van Prof.dr. Vincent Icke, emeritus hoogleraar Theoretische Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden!

Locatie & routebeschrijving

Je wordt ontvangen in het hoofdgebouw (Gorlaeus Gebouw) van de faculteit Wiskunde en Natuurwteenschappen (Einsteinweg 55, 2333 CC Leiden). Na de ontvangst vertrek je naar het gebouw van de opleiding.

Er is beperkte parkeergelegenheid. Wij raden aan om met het openbaar vervoer te komen. De hele dag kun je met een gratis pendelbus vanuit Leiden CS naar het Gorlaeus komen. De bussen vertrekken aan de achterkant van het station (kant van het LUMC), bij het Poortgebouw, en zet je af bij de faculteit. Onze studenten -herkenbaar aan gele hesjes- op het station helpen je graag.