Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Bestuurskunde

Studievoorlichting

Proefstuderen Bestuurskunde (Economie, Bestuur en Management + Beleid, Bestuur en Organisatie)

Datum
vrijdag 14 februari 2020
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Kom Proefstuderen bij Bestuurskunde

Ben jij benieuwd of de studie Bestuurskunde bij je past? Wil je dieper op de vraagstukken ingaan die bij Bestuurskunde worden behandeld? Kom dan op vrijdag 14 februari 2020 naar Proefstuderen Bestuurskunde bij de faculteit Governance and Global Affairs! We nodigen je uit om rond te kijken en de sfeer te proeven op onze locatie in Den Haag. Bezoek hoor- en werkcolleges, ontmoet docenten en studenten en krijg meer informatie over het opleidingsprogramma van Bestuurskunde.

Meld je hier aan voor het Proefstuderen Bestuurskunde

Kom langs en maak kennis met Bestuurskunde in Den Haag op vrijdag 14 februari 2020!

Ga naar het aanmeldformulier

Hoe ziet je dag eruit?

Je kunt je aanmelden voor de colleges van de specialisaties EBM (Economie, Bestuur en Management) of BBO (Beleid, Bestuur en Organisatie) of voor beide specialisaties (dan volg je dus het complete programma). De avond begint met het EBM-hoorcollege. Daarna volg je in een groep van ongeveer 20 personen een werkcollege dat aansluit op het hoorcollege. Na het college is er een pauze. Je kan in de pauze ook de informatiemarkt bezoeken, waar je aan studenten en docenten alles kan vragen wat je over de studie wilt weten. Daarna vindt de presentatie van de studentambassadeurs plaats. Zij geven een antwoord op vragen zoals: hoe ervaren zij de studie, wat vinden ze leuke en lastige vakken, wat voor onderwijs- en toetsvormen zijn er, welke vakken krijg je in de bachelor etc. Aansluitend zal het BBO-hoor- en werkcollege starten. In de pauze en na afloop is er verder de mogelijkheid om een rondleiding door het gebouw (Wijnhaven) te krijgen van onze studentambassadeurs.

Programma

Tijd

Wat

Waar

17.00 – 17.30

Inloop

Hal

17.30 – 18.00

Hoorcollege EBM

202

18.00 – 18.30

Werkcollege EBM

Q&A ouders

3.54 + 3.56

360

18.30 – 19.00

Inloop (alleen) BBO studenten

Pauze

Rondleiding (optioneel)

Hal

Kantine

Start: Hal

19.00 – 19.30

Algemene presentatie Studentambassadeurs

202

19.30 – 20.00

Hoorcollege BBO

202

20.00 – 20.30

Werkcollege BBO

Q&A ouders

3.54 + 3.56

360

Hoe verminderen we de vervuiling van vliegverkeer?

In december 2019 presenteerde de nieuwe Europese Commissie een pakket van maatregelen die Europa in 2050 klimaatneutraal moeten maken. De komende jaren gaan de EU-lidstaten beslissen welke maatregelen hiervoor ingevoerd worden. Een van de onderwerpen die daarbij op de agenda staat is het terugdringen (of compenseren) van de vervuiling van vliegverkeer, zoals CO2-uitstoot, de lokale milieueffecten en geluidhinder. Dit is een gevoelig onderwerp, waar allerlei maatregelen mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de prijzen van vliegtickets, het verhogen van de brandstofaccijns voor vliegtuigen, het maximeren van het aantal vliegbewegingen, het subsidiëren van het alternatieve openbaar vervoer of investeren in technologische innovaties die de vervuiling van vliegtuigen beperken. In dit college maak je kennis met de economische theorie die van toepassing is op deze kwestie, leer je de voor- en nadelen van maatregelen tegen elkaar te wegen en ga je een advies uitbrengen aan de verantwoordelijke politiek-ambtelijke beleidsmakers in Nederland. Wat is een goede strategie voor Nederland - vanuit bestuurlijk en economisch perspectief - richting de andere EU-lidstaten?

Huiswerk

https://www.vpro.nl/buitenhof/speel~POMS_AT_15773885~frans-timmermans-green-deal~.html

Management van publieke prestaties (MPP)

De prestaties van publieke organisaties staan vaak onder druk door bezuinigingen, reorganisaties en media-aandacht. Denk bijvoorbeeld aan het UWV voor het onrechtmatig uitkeren van werkloosheidsuitkeringen (Trouw, 2018) of de Nationale Politie in wording (NOS, 2017). Een centrale tendens hierin is het runnen van de overheid als een bedrijf met de nadruk op efficiëntie. Het idee hiervan is dat de prestaties van publieke organisaties kunnen verbeteren door het toepassen van managementstrategieën uit de private sector. Maar is dat inderdaad zo? De prestaties van publieke organisaties zijn multidimensionaal en niet enkel te vatten in efficiëntie. Ook waarden als transparantie, rechtvaardigheid, responsiviteit en veerkrachtigheid zijn van belang, zeker in een publieke context. Publiek management richt zich op de rol van publiek managers en hoe zij moet balanceren tussen deze verschillende – en soms conflicterende – waarden en prestaties. In het college staan we stil bij de verschillende aspecten van publieke prestaties, hoe die te managen zijn en wat daar mogelijke gevolgen van kunnen zijn.

In het werkcollege gaan we aan de slag met de stof. De studenten gebruiken, in een rol als organisatieadviseur, kennis over management en organisaties vergaard uit het college om een verbeterplan te presenteren.

Huiswerk:

  • Lees het opinieartikel ‘President Trump, de overheid is helemaal geen bedrijf’ (Van der Voet, 2017).
  • Ga opzoek naar een voorbeeld van een publieke prestatie, bijvoorbeeld uit de media (nieuwsbericht, krantenartikel, social media, blog) of uit je eigen ervaring.

Referenties

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie