Kom Proefstuderen bij Wiskunde

Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

9.15 Vanaf 9.15 is de ontvangst en registratie in het Gorlaeus gebouw
9.45 Welkomstwoord door vice-decaan prof. dr. Bart de Smit

Lopen naar het Snellius-gebouw

'Is Wiskunde iets voor mij?'

Wat houdt Wiskunde (studeren) in? Hoe ziet een typische week eruit? Wat voor vakken krijg je zoal? Waarom zou je voor Leiden kiezen? Wat kan je later met de opleiding Wiskunde worden?

Proefcollege 'Hoe win JIJ NIM?' door dr. Floske Spieksma

Het welbekende NIM-spel is een zogenaamd combinatorisch spel. Voor dit soort spelen blijkt dat één van de twee spelers er altijd voor kan zorgen dat hij/zij wint. Hoe kunnen we nagaan of de eerste speler een winnende strategie heeft? En als die er is, hoe vind je die dan? In dit college zullen we een aantal boeiende aspecten van de wiskundige theorie van NIM behandelen, en die ook in een bredere context plaatsen.

12.00 Werkcollege 'Hoe win jij NIM'
12.45 Rondleiding door het gebouw
13.00 Lunch

Proefcollege 'Oneindige sommen' door dr. Onno van Gaans

De betekenis van een oneindige som is niet vanzelfsprekend. We gaan een precieze definitie bekijken en we gaan zien hoe je met slim redeneren oneindige sommen kunt uitrekenen.

14.30 Pauze
14.45 Werkcollege 'Oneindige sommen'
15.30 Afsluiting in de Foobar

Voorbereiding

Bij het ervaren van een echte collegedag hoort ook de voorbereiding van de colleges, daarom vragen we je voorafgaand aan het Proefstuderen een opdracht te maken.

Locatie & routebeschrijving

Je wordt ontvangen in het hoofdgebouw (Gorlaeus Gebouw) van de faculteit Wiskunde en Natuurwteenschappen (Einsteinweg 55, 2333 CC Leiden). Na de ontvangst vertrek je naar het gebouw van de opleiding.

Er is beperkte parkeergelegenheid. Wij raden aan om met het openbaar vervoer te komen. De hele dag kun je met een gratis pendelbus vanuit Leiden CS naar het Gorlaeus komen. De bussen vertrekken aan de achterkant van het station (kant van het LUMC), bij het Poortgebouw, en zet je af bij de faculteit. Onze studenten -herkenbaar aan gele hesjes- op het station helpen je graag.