Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Sterrenkunde

Studievoorlichting

Proefstuderen Sterrenkunde

Datum
vrijdag 29 november 2019
Tijd
Locatie
Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Ouders

Je ouders zijn ook van harte welkom bij Sterrenkunde tijdens Proefstuderen. Het programma bevat speciale onderdelen voor hen, waaronder een forum met studieadviseurs, docenten en opleidingsdirecteuren waar zij al hun vragen kunnen stellen. 

Programma

9.15 Vanaf 9.15 is de ontvangst en registratie in het Gorlaeus gebouw
9.45 Welkomstwoord door vice-decaan prof. dr. Bart de Smit
10.15 Naar het Huygens Gebouw
10.30 Presentatie 'Waarom Sterrenkunde studeren?'
11.00 Informatiemarkt

Ontmoet studieadviseurs, studenten, docenten van de opleiding Sterrenkunde. Neem een kijkje bij studieverenigingen of blader studieboeken door. Stichting Rino zorgt voor spektakel.

11.45

Presentatie 'Studie en studentenleven' 

Studentambassadeurs vertellen hoe het is om in Leiden te studeren. Naast de inhoud vertellen ze je ook alles over het studentenleven: hoe zoek je een kamer, welke verenigingen zijn er en wat is er allemaal te doen in Leiden?

12.00

Rondleiding door het gebouw langs collegezalen, labs en studieruimtes. Voor de ouders is er een lezing.

12.45 Lunch
13.30

Proefcollege 'Astronomical test of Einstein's General Relativity' door docent Elena Sellentin (in Engels)

14.15 Experimenteel onderzoek 'Exoplaneet': 

Onder begeleiding ga je zelf aan de slag met het bestuderen van exoplaneet HD209458b.

Ouders kunnen tijdens het onderzoek het mobiel planetarium bezoeken en het forum met docenten, studenten, studieadviseurs bijwonen waar vragen gesteld kunnen worden over de studie. 

15.30 Einde

Voorbereiding

Bij het ervaren van een echte collegedag hoort ook de voorbereiding van de colleges, daarom vragen we je voorafgaand aan het Proefstuderen een opdracht te maken:

Lees het artikel 'Observation of Gravitational Waves from a Binary Black Hole Merger' en schrijf daar vragen over op. De leerling met de beste vraag krijgt een gesigneerde versie van het boek Reisbureau Einstein van Vincent Icke. De vragen kunnen tot 28 november per mail opgestuurd worden naar: huiswerk_proefstuderen@strw.leidenuniv.nl 

Locatie & routebeschrijving

Je wordt ontvangen in het hoofdgebouw (Gorlaeus Gebouw) van de faculteit Wiskunde en Natuurwteenschappen (Einsteinweg 55, 2333 CC Leiden). Na de ontvangst vertrek je naar het gebouw van de opleiding. 

Er is beperkte parkeergelegenheid. Wij raden aan om met het openbaar vervoer te komen. De hele dag kun je met een gratis pendelbus vanuit Leiden CS naar het Gorlaeus komen. De bussen vertrekken aan de achterkant van het station (kant van het LUMC), bij het Poortgebouw, en zet je af bij de faculteit. Onze studenten -herkenbaar aan gele hesjes- op het station helpen je graag. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie