Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Psychologie

Studievoorlichting

Proefstuderen Psychologie

Datum
vrijdag 29 november 2019
Tijd
Locatie
Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Een dag in de collegebanken

Kom Proefstuderen bij Psychologie en ervaar zelf hoe het is om te studeren. Dé manier om je te verdiepen in deze studie: of je nu twijfelt of een bevestiging zoekt van je studiekeuze. Je krijgt vooraf opdrachten om je voor te bereiden op de colleges of werkgroepen die je volgt op de dag zelf. Zo maak je kennis met de inhoud van de studie en hoe je onderwijs krijgt op de universiteit.

De Universiteit Leiden biedt de bachelor Psychologie in het Nederlands en in het Engels aan. Het kan zijn dat je twijfelt welke variant beter bij je past. Tijdens de Proefstudeerdag heb je de mogelijkheid om een Engelstalig proefcollege (en eventueel een werkgroep) te volgen om te kijken hoe dat is.

Wat ga je doen?

Je volgt colleges als een student. Daarbij hoort natuurlijk de voorbereiding van colleges en een werkgroep. Op deze pagina vind je informatie over de proefcolleges, maar ook opdrachten. Het is de bedoeling dat je deze opdrachten maakt voordat je naar het college en de werkgroep komt. Roepen de opdrachten vragen bij je op? Schrijf van tevoren al je vragen en gedachten over de stof op. Wie weet ontstaat er een levendige discussie.

Programma Nederlandstalige Bachelor

10:45-11:15 Inloop en aanmelding

11:15-12:30 Studievoorlichting met studentenpanel over de Nederlandstalige Bachelor Psychologie

12:30-13:15 Collegeronde 1. Je kunt kiezen tussen de volgende proefcolleges:

  • Nederlandstalig college: Omgaan met onzekerheid
  • Nederlandstalig college: Zijn vrouwen depressiever dan mannen?

13:15-14:00 Je volgt een Nederlandstalige werkgroep over het onderwerp van het proefcollege dat je hebt gekozen.

13:30-14:45 Informatiemarkt in de hal op de begane grond van de Faculteit Sociale Wetenschappen

14:45-15:30 Collegeronde 2 - Je kunt een Nederlandstalig of Engelstalig proefcollege bijwonen:

  • Engelstalig college: Better watch out! Anxiety and attentional bias (let op: dit college was voorheen "Slave to our emotions and habits")
  • Nederlandstalig college: Het puberbrein

De proefcolleges en huiswerkopdrachten

Proefcollege door Prof. Eric van Dijk     

Sociale, Economische en Organisatiepsychologie

Onzekerheid… In eerste instantie zullen veel mensen onzekerheid als een gevoel omschrijven, en bijvoorbeeld als twijfel over je eigen kunnen. In de besliskunde staat onzekerheid echter simpelweg voor het feit dat veel uitkomsten onzeker zijn. Wanneer je investeert in een project is het bijvoorbeeld als ondernemer onzeker wat het precieze resultaat zal zijn. Wanneer iemand solliciteert zal er onzekerheid zijn over zijn/haar werkelijke kwaliteiten. En als je een studie kiest zal er altijd wat onzekerheid zijn over de kansen op een baan. Hoe gaan mensen om met zulke onzekerheden? Hoe beslissen ze? Stellen ze beslissingen met onzekerheid liever uit? Vermijden ze risico? Of zoeken sommigen het juist op? In dit college worden recente inzichten op dit gebied behandeld. De presentatie zal hierbij ook nadrukkelijk stilstaan bij de inzichten van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, die het wetenschappelijke denken over beslissen onder onzekerheid sterk bepaald heeft. En nee, dat is niet ingewikkeld. In feite beschrijft hij “gewoon” hoe wij denken en beslissen, en laat hij zien dat we vaak minder rationeel traditionele (economische) modellen veronderstellen. Wil je weten hoe mensen echt beslissen? Dan kan je niet om de psychologie heen!

Huiswerkopdracht:

Bekijk https://ed.ted.com/lessons/the-psychology-behind-irrational-decisions-sara-garofalo

Proefcollege door Dr. Peter de Heus

Methodology and Statistics in Psychology

Niet tot ieders vreugde, bevat de opleiding tot psycholoog nogal wat statistiek. Waarom is dat zo? In deze presentatie wordt de rol van statistiek besproken bij het beantwoorden van inhoudelijke vragen in de psychologie aan de hand van een voorbeeld: sekseverschillen in depressie.

Om te bepalen of het klopt dat vrouwen depressiever zijn dan mannen, moeten we tenminste drie dingen kunnen doen. (1) We moeten depressie kunnen meten (psychometrie). (2) We moeten het (gemiddelde) depressieniveau van vrouwen en mannen kunnen bepalen (beschrijvende statistiek). (3) En we moeten nagaan of aannemelijk is dat eventuele verschillen tussen een steekproef van mannen en vrouwen “echt” zijn of door toeval ontstaan (toetsende statistiek).

Statistiek is hierbij niet allesbepalend (meestal kunnen we pas statistiek bedrijven nadat we bepaalde inhoudelijke keuzes gemaakt hebben), maar wel belangrijk, al is het maar omdat het ons dwingt precieze vragen te stellen en het de mogelijkheid biedt tot zo precies mogelijke (!) antwoorden hierop.

Huiswerkopdracht:

Bekijk het volgende filmpje: http://www.gapminder.org/videos/200-years-that-changed-the-world-bbc/

Voor de liefhebber biedt deze site (gapminder.org) ook gelegenheid om zelf van alles te doen met nog veel meer gegevens over rijke en arme landen en hun ontwikkeling in de tijd. Dit alles is geen psychologie, maar geeft mooie en inspirerende voorbeelden van de rol van statistiek in de wetenschap.

Proefcollege door Dr. Sabine Peters

Kinder- en jeugdpsychologie

Pubers staan bekend om hun impulsieve en ondoordachte gedrag. Waarom drinken ze bijvoorbeeld zoveel? Waarom zijn ‘comazuipers’ bijna altijd pubers? En waarom zijn het juist adolescenten die vaak risico’s nemen in het verkeer? De laatste jaren gebruiken wetenschappers hersenonderzoek om een antwoord te geven op dit soort vragen. Een belangrijke bevinding is bijvoorbeeld dat de ‘rationele’ hersengebieden pas ‘af’ zijn rond je 22e. Ook lijken de hersenen van pubers hypergevoelig te zijn voor beloningen. In dit proefcollege gaan we verder in op deze bevindingen uit hersenonderzoek en kijken we naar wat dit betekent voor risicogedrag in het dagelijks leven.

Opdracht:

Bekijk deze video waarin pubers zelf aan het woord zijn over waarom ze risico’s nemen: https://www.youtube.com/watch?v=w_AL2fmRZuA

Engelstalig proefcollege van Klinische Psychologie 

(Dit college was voorheen "Slave to our emotions and habits")

A little anxiety doesn’t hurt anyone: it can help to prioritize your goals and behaviour. Some people are, however, too anxious, too often. If this derails and people spend more time worrying over little things than is good for them, we might speak of an anxiety disorder.

Two cognitive core features of anxiety disorders are that patients overestimate danger and are constantly scanning for information about threats. Both these features might be closely linked with anxious attentional bias. This is the tendency to automatically attend more (or less) to threatening information in the environment. It is thought that this might lead to cognitive representations of the world that make it seem a more dangerous place than it actually is.

This lecture will introduce the basics of anxiety & attention, how it is measured in the lab and how psychologists are trying to use attentional bias a for new treatment.

Goed om te weten

Kijk tijdens het samenstellen van jouw programma goed naar het blokkenschema!

Wij bieden de Bachelor Psychologie in het Nederlands en Engels aan. Ben je benieuwd of de Engelstalige opleiding geschikt is voor je? Dit is je kans om zowel een Nederlands als een Engels proefcollege te volgen, om te kijken hoe jou dat afgaat.

Geef je je op voor de Nederlandstalige studievoorlichting, dan kun je alleen een Nederlandstalige werkgroep volgen. Ga je naar de studievoorlichting over de International Bachelor in Psychology? Dan kun je alleen deelnemen aan een Engelstalige werkgroep.

Omdat het voor de organisatie van deze dag belangrijk is dat iedereen meedoet van begin tot einde, betekent het dat je d.m.v. je aanmelding akkoord gaat met een deelname aan het hele programma.

Meld je aan!

Kom je ook naar de proefstudeerdag van Psychologie op 29 november?

Aanmelden

Locatie & routebeschrijving

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie