Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Kunstmatige Intelligentie

Studievoorlichting

Proefstuderen Kunstmatige Intelligentie

Datum
vrijdag 29 november 2019
Tijd
Locatie
Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

9.15 Vanaf 9.15 ontvangst en registratie in het Gorlaeus
9.45 Welkomstwoord door vice-decaan prof. dr. Bart de Smit
10.40 Inleidende presentatie door de programma directeur  dr. W.A. Kosters (voor alle Informatica specialisaties)
11.00

Proefcollege Informatica (voor alle specialisaties) - "Berekeningen overal!" door dr. H. Basold

Informatica is de wetenschap van berekeningen. Maar wat is eigenlijk een berekening? In dit college gaan wij proberen een antwoord op deze vraag te geven. Daarvoor gaan wij naar een concreet voorbeeld kijken, maar wij gaan daaruit ook een algemene definitie van berekeningen destilleren.

11.30 Lopen naar het Informatica-gebouw: het Snellius
11.45 Programmeerpracticum Informatica (voor alle specialisaties) 
12.30 Lunch in het Snellius
13.30 Presentatie over de specialisatie Kunstmatige Intelligentie
13.45

Proefcollege 'De computationele aard van de menselijke intelligentie' door dr. R. Kleijn

Mensen krijgen grote hoeveelheden informatie binnen via de zintuigen, die ze kunnen verwerken en op basis daarvan handelen (cognitie). Wat gebeurt er nu precies in die verwerking? De cognitieve tak van kunstmatige intelligentie probeert computer-programma’s te schrijven die deze zelfde processen uitvoeren, om zo menselijke cognitie te kunnen nabootsen. In dit college wordt meer vertelt over de achtergrond van het multidisciplinaire veld van cognitive science, en hoe het begrijpen van menselijke cognitie ons kan helpen bij het maken van kunstmatige intelligentie en andersom.

14.30 Studenten aan het woord
14.45

Proefcollege - "Capita Selecta Filosofie en AI" door Peter van der Putten

In dit college geven we een korte inleiding in de filosofie van kunstmatige intelligentie.  De mens is al eeuwen lang geïnteresseerd in wat intelligentie is en waar het vandaan komt. Wat is de relatie tussen mind en body, en kan intelligentie ook in machines bestaan? En wat gebeurt er als machines zouden leren slimmer te worden als de mens? Kunnen we de AI dan nog wel onder controle houden

15.30 Einde

 

Locatie & routebeschrijving

Je wordt ontvangen in het hoofdgebouw (Gorlaeus Gebouw) van de faculteit Wiskunde en Natuurwteenschappen (Einsteinweg 55, 2333 CC Leiden). Na de ontvangst vertrek je naar het gebouw van de opleiding. 

Er is beperkte parkeergelegenheid. Wij raden aan om met het openbaar vervoer te komen. De hele dag kun je met een gratis pendelbus vanuit Leiden CS naar het Gorlaeus komen. De bussen vertrekken aan de achterkant van het station (kant van het LUMC), bij het Poortgebouw, en zet je af bij de faculteit. Onze studenten -herkenbaar aan gele hesjes- op het station helpen je graag.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie