Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Bestuurskunde

Studievoorlichting

Proefstuderen Bestuurskunde (Beleid, Bestuur en Organisatie + Economie, Bestuur en Management)

Datum
zaterdag 30 november 2019
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Kom Proefstuderen bij Bestuurskunde

Ben jij benieuwd of de studie Bestuurskunde bij je past? Wil je dieper op de vraagstukken ingaan die bij Bestuurskunde worden behandeld? Kom dan op zaterdag 30 november 2019 naar Proefstuderen Bestuurskunde bij de faculteit Governance and Global Affairs! We nodigen je uit om rond te kijken en de sfeer te proeven op onze locatie in Den Haag. Bezoek hoor- en werkcolleges, ontmoet docenten en studenten en krijg meer informatie over het opleidingsprogramma van Bestuurskunde.

Meld je nu aan!

Proefstuderen Bestuurskunde - Zaterdag 30 November 2019

Naar het aanmeldformulier

Hoe ziet je dag eruit?

Je kunt je aanmelden voor de colleges van de specialisaties EBM (Economie, Bestuur en Management) of BBO (Beleid, Bestuur en Organisatie) of voor beide specialisaties (dan volg je dus het complete programma). De dag begint met het BBO-hoorcollege. Daarna volg je in een groep van ongeveer 20 personen een werkcollege dat aansluit op het hoorcollege. Na het college is er een lunchpauze. Er zullen wat snacks beschikbaar zijn, maar neem ook je eigen lunch mee of ga in de buurt een lekker lunch halen bij. Je kan in de pauze ook de informatiemarkt bezoeken, waar je aan studenten en docenten alles kan vragen wat je over de studie wilt weten. Daarna vindt de presentatie van de studentambassadeurs plaats. Zij geven een antwoord op vragen zoals: hoe ervaren zij de studie, wat vinden ze leuke en lastige vakken, wat voor onderwijs- en toetsvormen zijn er, welke vakken krijg je in de bachelor etc. Aansluitend zal het EBM-hoor- en werkcollege starten. In de pauze en na afloop is er verder de mogelijkheid om een rondleiding door het gebouw (Wijnhaven) te krijgen van onze studentambassadeurs.

Programma

Tijd

Wat

Waar

11.00 – 11.30

Inloop

Hal

11.30 – 12.00

Hoorcollege Beleid, Bestuur en Organisatie

2.02

 

Lopen naar Werkcollege-zaal

 

12.00 – 12.30

Werkcollege Beleid, Bestuur en Organisatie

Q&A ouders

3.54 + 3.56

2.19

12.30 – 13.00

Inloop Economie, Bestuur en Management

Pauze/ lunch

Rondleiding (optioneel)

Hal

Kantine

Start: Hal

13.00 – 13.30

Algemene Presentatie Studentambassadeurs

2.02

13.30 – 14.00

Hoorcollege Economie, Bestuur en Management

2.02

5 minuten

Lopen naar Werkcollege-zaal

 

14.00 – 14.30

Werkcollege Economie, Bestuur en Management

Q&A ouders

3.54 + 3.56

3.60

 

14.30 – 14.45

Rondleiding (optioneel)

Start: Hal

 

Informatiemarkt

  • De stand zal bemand worden door huidige Bestuurskunde studenten en een studieadviseur.
  • Op de informatiemarkt zijn ook stands te vinden over studieverenigingen, introductieweken, studeren in Den Haag en meer.

Voorbereiding Werkcolleges

Management van publieke prestaties

De prestaties van publieke organisaties staan vaak onder druk door bezuinigingen, reorganisaties en media-aandacht. Denk bijvoorbeeld aan het UWV voor het onrechtmatig uitkeren van werkloosheidsuitkeringen (Sondermeijer, 2018) of de Nationale Politie in wording (NRC, 2017). Een centrale tendens hierin is het runnen van de overheid als een bedrijf met de nadruk op efficiëntie. Het idee hiervan is dat de prestaties van publieke organisaties kunnen verbeteren door het toepassen van managementstrategieën uit de private sector. Maar is dat inderdaad zo? De prestaties van publieke organisaties zijn multidimensionaal en niet enkel te vatten in efficiëntie. Ook waarden als transparantie, rechtvaardigheid, responsiviteit en veerkrachtigheid zijn van belang, zeker in een publieke context. Publiek management richt zich op de rol van publiek managers en hoe zij moet balanceren tussen deze verschillende – en soms conflicterende – waarden en prestaties. In het college staan we stil bij de verschillende aspecten van publieke prestaties, hoe die te managen zijn en wat daar mogelijke gevolgen van kunnen zijn.

In het werkcollege gaan we aan de slag met de stof. De studenten gebruiken, in een rol als organisatieadviseur, kennis over management en organisaties vergaard uit het college om een verbeterplan te presenteren.

Huiswerk

  • Lees het opinieartikel ‘President Trump, de overheid is helemaal geen bedrijf’ (Van der Voet, 2017).
  • Ga opzoek naar een voorbeeld van een publieke prestatie, bijvoorbeeld uit de media (nieuwsbericht, krantenartikel, social media, blog) of uit je eigen ervaring.

Referenties

De kunst van strategisch denken

In het hoorcollege maken we kennis met strategisch denken. Meer bepaald leren we hoe de economische discipline ons een aantal tools ter beschikking stelt die helpen om situaties beter te begrijpen, maar vooral om te voorspellen hoe beslissingsmakers met elkaar omgaan. Deze tools (speltheorie) worden vooral gebruikt om situaties te verklaren in de economie, bijvoorbeeld hoe bedrijven strategische keuzes maken, maar hebben ook geleid tot baanbrekende inzichten in de politiek en bestuurskunde. In dit hoorcollege leren studenten hoe speltheorie toegepast kan worden op onderhandelingen in bestuurskundige situaties.

In het daaropvolgende werkcollege maken de studenten een oefening om hun strategisch inzicht te versterken.

Huiswerk

  • Een nummer doorsturen dat ligt tussen 1-100 (enkel gehele getallen), waarvan je denkt dat het nummer zo dicht mogelijk ligt bij 2/3e van het gemiddelde van de nummers dat andere studenten zullen doorsturen. Je kunt het nummer invullen via de volgende link: https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8c6QsKxPyFjWyot. Vergeet ook zeker niet je naam te vermelden, misschien win je wel!
  • De film  ‘A Beautiful Mind’ (2001) kijken. (niet verplicht, wel aan te raden)

Locatie & routebeschrijving

Universiteit Leiden, Faculteit Governance and Global Affairs
Locatie Wijnhaven
Turfmarkt 99, 2511 DP Den Haag
Plan hier je route

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie