Kom Proefstuderen bij Wiskunde

Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

Van Tot Activiteit
09:15 09:45 Inloop en ontvangst
09:45 10:15 Algemene welkomstpresentatie
10:30 10:45 Wandeling naar het Snelliusgebouw
10:45 11:05

Koffie/thee en presentatie: "Is Wiskunde in Leiden iets voor mij?"

Ter inleiding op deze proefstudeerdag bespreken we kort een aantal belangrijke vragen. Hoe is de studie opgebouwd? Waarom zou je voor Leiden kiezen? Wat kan je later met de opleiding Wiskunde worden? Is Wiskunde iets voor mij?

11:05 11:50

Hoorcollege "Meetkunde met en zonder meten" door dr. Peter Bruin

Net als in het dagelijks leven lijkt het begrip afstand ook in de meetkunde onmisbaar. In dit college maken we kennis met "gekromde" ruimte, waar afstanden zich heel anders gedragen dan in het platte vlak of de bekende driedimensionale ruimte. Met dit wiskundige concept kunnen bijvoorbeeld de kunstwerken van Escher en de relativiteitstheorie van Einstein beschreven worden. Vervolgens gaan we nog een stap verder door het begrip afstand los te laten; dit brengt ons bij de topologie. Dit vakgebied bestudeert onder andere het vervormen van meetkundige objecten en zit vol met opmerkelijke, tegenintuïtieve fenomenen.

11:50 12:30 Werkcollege "Hoe computerprogramma's kunnen leren"
12:30 13:30 Lunch

Middagprogramma:

Van Tot Activiteit
13:30 13:45

Nieuwkomers:  "Is Wiskunde in Leiden iets voor mij?"

Ter inleiding op deze proefstudeermiddag bespreken we kort een aantal belangrijke vragen. Hoe is de studie opgebouwd? Waarom zou je voor Leiden kiezen? Wat kan je later met de opleiding Wiskunde worden? Is Wiskunde iets voor mij?

Ochtend ook gevolgd? Verdiepende presentatie "Hoe ziet de opleiding eruit?"

We gaan dieper in op het eerste jaar en bekijken welke vakken je krijgt. Ook gaan we in op de keuzeruimte die je in de bachelor hebt en bespreken we de mogelijkheden voor dubbele bachelors. Verder zullen we het hebben over studiebegeleiding en de studievereniging De Leidsche Flesch.

13:45 14:25

Hoorcollege "Hoe win JIJ NIM?" door dr. Floske Spieksma

Het welbekende NIM-spel is een zogenaamd combinatorisch spel. Voor dit soort spelen blijkt dat één van de twee spelers er altijd voor kan zorgen dat hij/zij wint. Hoe kunnen we nagaan of de eerste speler een winnende strategie heeft? En als die er is, hoe vind je die dan? In dit college zullen we een aantal boeiende aspecten van de wiskundige theorie van NIM behandelen, en die ook in een bredere context plaatsen.

14:25 14:45 Pauze met koffie, thee en fris. Met ruime gelegenheid om je vragen te stellen aan docenten en studenten.
14:45 15:20 Werkcollege "Hoe win JIJ NIM?"
15:20 15:30 Rondleiding door het Snellius

Locatie & routebeschrijving