Kom Proefstuderen bij Informatica & Economie

Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

Van Tot Activiteit

9:15

9:45

Ontvangst en informatiemarkt in het Gorlaeus Laboratorium

9:45

10:40

Algemeen welkomstwoord

10:40

10:55

Welkomstwoord door de Onderwijsdirecteur Informatica dr. M.M. Bonsangue

10:55

11:40

Hoe leren kinderen programmeren door dr.ir. F.F.J. Hermans

Binnen LIACS doen we onderzoek naar programmeren, maar ook naar lerenprogrammeren. Hoe gaat dat eigenlijk het beste? Op welke manier kunnen kinderen in de war raken als ze leren programmeren? In deze lezing en bijbehorende workshop gaan we samen op zoek naar de beste programmeertaal om kinderen te leren programmeren.

11:40

11:55

Lopen naar het Snellius gebouw en pauze

11:55

12:45

Practicum “Hoe leren kinderen programmeren” door dr. ir. F.F.J. Hermans

12:45 13:30

Lunch in het restaurant van het Snellius gebouw

13:30

13:45

Inleidende presentatie afstudeerrichting Informatica & Economie door de studentambassadeur

13:45

14:30

Proefcollege "Data Science & Process Modelling" door Dr. Frank Takes

Informatici werken vaak met grote hoeveelheden data waarin zij interessante patronen proberen te vinden. Tegenwoordig genereren mensen ook veel (sociale) data, bijvoorbeeld met hun mobiele telefoon of doordat zij deelnemen aan online sociale netwerken. Uit die data kunnen we allerlei interessante patronen halen, waarmee bijvoorbeeld de uitslag van verkiezingen kan worden voorspeld, of een indicatie kan worden verkregen wanneer een griepvirus een griepepidemie wordt. Hoe kom je aan die data, hoe sla je deze efficiënt op, en welke algoritmen zorgen ervoor dat je ook daadwerkelijk de interessante en correcte patronen vindt?

14:30

15:00

Studieadviseur en studenten beantwoorden al jullie vragen.

15:00

15:45

Proefcollege “Projectmanagement” door P. van Leeuwen, MBA

In toenemende mate zijn er vraagstukken waarbij Informatica & Economie in samenhang oplossingen kunnen bieden. Deze oplossingen komen vaak projectmatig tot stand. Projectmatig werken is eenvoudig en simpel mits het op de juiste momenten op de juiste manier wordt ingezet.

15:45

Afsluiting