Kom Proefstuderen bij Wiskunde

Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

Tijd Activiteit
09:15 Ontvangst en informatiemarkt in het Gorlaeus Laboratorium
09:45 Algemene welkomstpresentatie
10:15 Lopen naar het Snellius Gebouw

Koffie/thee en presentatie: "Is Wiskunde in Leiden iets voor mij?"

Wat houdt Wiskunde (studeren) in? Hoe ziet een typische week eruit? Waarom zou je voor Leiden kiezen? Wat kan je later met de opleiding Wiskunde worden?

Ter inleiding op deze proefstudeerdag belichten we kort een aantal aspecten van wiskunde studeren in Leiden. Hoe ziet een week er typisch uit? Wat maakt Leiden zo speciaal? Wat zijn de mogelijkheden voor het volgen van een dubbele propedeuse en/of bachelor?

Proefcollege "Het gas-water-licht-probleem" door dr. Hans Finkelnberg

Drie huizen moeten elk een eigen verbinding krijgen met een ieder een ander nutsbedrijf. Deze leidingen mogen elkaar niet snijden en mogen ook niet onder een huis of bedrijf doorgaan. Het is onwaarschijnlijk dat het iemand ooit gelukt is om een oplossing op papier te tekenen. De reden is simpel: het kan niet. In dit college wordt de theorie achter dit probleem behandeld en zul je kennis maken met de ‘grafentheorie’, en de eigenschappen van vlakke grafen. De stellingen van Euler, Kuratowski en Wagner zullen daar niet bij ontbreken.

11:50 Werkcollege "Het gas-water-licht-probleem"
12:30 Lunch

Verdiepende presentatie: "Hoe ziet de opleiding eruit?"

We gaan dieper in op het eerste jaar en bekijken welke vakken je krijgt. Ook gaan we in op de keuzeruimte die je in de bachelor hebt en bespreken we de mogelijkheden voor dubbele bachelors.

NB: Voor de bezoekers die na de lunch bij wiskunde komen is er de presentatie "Is Wiskunde in Leiden iets voor mij?", zie hierboven.

Proefcollege "Hoe win JIJ NIM?" door dr. Floske Spieksma

Het NIM-spel is een zogenaamd combinatorisch spel. Voor dit soort spelen blijkt dat één van de twee spelers er altijd voor kan zorgen dat hij/zij wint. Hoe kunnen we nagaan of de eerste speler een winnende strategie heeft? En als die er is, hoe vind je die dan?In dit college zullen we een aantal boeiende aspecten van de wiskundige theorie van NIM behandelen, en die ook in een bredere context plaatsen.

14:30 Koffie/thee/fris en werkcollege "Hoe win JIJ NIM?"
15:20 Rondleiding door het Snellius-gebouw
15:30 Afsluiting

Huiswerkopdracht Proefstuderen

Bij het ervaren van een echte collegedag hoort natuurlijk de voorbereiding van je college(s). Hieronder staat de huiswerkopdracht (twee stuks) die bij het middagcollege (NIM) hoort.

Huiswerkopdracht

Locatie & routebeschrijving