Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Psychologie

Studievoorlichting

Proefstuderen Psychologie

Datum
23 november 2018
Tijd
Bezoekadres
Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Een dag in de collegebanken

Kom Proefstuderen bij Psychologie en ervaar zelf hoe het is om te studeren. Dé manier om je te verdiepen in deze studie: of je nu twijfelt of een bevestiging zoekt van je studiekeuze. Je krijgt vooraf opdrachten om je voor te bereiden op de colleges of werkgroepen die je volgt op de dag zelf. Zo maak je kennis met de inhoud van de studie en hoe je onderwijs krijgt op de universiteit.

 

Wat ga je doen?

Je volgt colleges als een student. Daarbij hoort natuurlijk de voorbereiding van colleges en een werkgroep. Op deze pagina vind je informatie over de proefcolleges, maar ook opdrachten. Het is de bedoeling dat je deze opdrachten maakt voordat je naar het college en de werkgroep komt. Roepen de opdrachten vragen bij je op? Schrijf van tevoren al je vragen en gedachten over de stof op. Wie weet ontstaat er een levendige discussie.

Programma Nederlandstalige Bachelor

10:45-11:15 Inloop en aanmelding

11:15-12:30 Studievoorlichting met studentenpanel over de Nederlandstalige Bachelor Psychologie

12:30-13:15 Collegeronde 1. Je kunt kiezen tussen de volgende proefcolleges:

  • Nederlandstalig college: Keuzes maken. Best lastig.
  • Nederlandstalig college: Zijn vrouwen depressiever dan mannen?

13:15-14:00 Je kunt een Nederlandstalige werkgroep volgen over het onderwerp van het proefcollege dat je hebt gekozen.

13:45-15:30 Informatiemarkt en snacks in de hal op de begane grond van de Faculteit Sociale Wetenschappen

14:15-15:00 Collegeronde 2 - Je kunt eventueel nog een Engelstalig proefcollege bijwonen:

  • Engelstalig college: The Adolescent Brain
  • Engelstalig college: Slave to our emotions and habits

De proefcolleges en huiswerkopdrachten

Proefcollege door Dr. Wilco van Dijk

Economische en Consumentenpsychologie

“[…] de klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam maar zeker in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.” Dit zei koning Willem-Alexander in zijn eerste troonrede. Dit houdt in dat er van ons als burgers steeds meer verwacht wordt dat we zelf keuzes maken. En keuzes maken dat is best wel lastig.

In dit college wordt ingegaan op twee manieren waarop we keuzes maken: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide zijn uitermate praktisch, maar kunnen - zonder dat we het doorhebben – ook leiden tot keuzes die irrationeel zijn.

Huiswerkopdracht:

Volg onderstaande link om de TED talk van Dan Ariely over het maken van keuzes: https://www.ted.com/talks/dan_ariely_asks_are_we_in_control_of_our_own_decision?

Proefcollege door Dr. Peter de Heus

Methodology and Statistics in Psychology

Niet tot ieders vreugde, bevat de opleiding tot psycholoog nogal wat statistiek. Waarom is dat zo? In deze presentatie wordt de rol van statistiek besproken bij het beantwoorden van inhoudelijke vragen in de psychologie aan de hand van een voorbeeld: sekseverschillen in depressie.

Om te bepalen of het klopt dat vrouwen depressiever zijn dan mannen, moeten we tenminste drie dingen kunnen doen. (1) We moeten depressie kunnen meten (psychometrie). (2) We moeten het (gemiddelde) depressieniveau van vrouwen en mannen kunnen bepalen (beschrijvende statistiek). (3) En we moeten nagaan of aannemelijk is dat eventuele verschillen tussen een steekproef van mannen en vrouwen “echt” zijn of door toeval ontstaan (toetsende statistiek).

Statistiek is hierbij niet allesbepalend (meestal kunnen we pas statistiek bedrijven nadat we bepaalde inhoudelijke keuzes gemaakt hebben), maar wel belangrijk, al is het maar omdat het ons dwingt precieze vragen te stellen en het de mogelijkheid biedt tot zo precies mogelijke (!) antwoorden hierop.

Huiswerkopdracht:

Bekijk het volgende filmpje: http://www.gapminder.org/videos/200-years-that-changed-the-world-bbc/

Voor de liefhebber biedt deze site (gapminder.org) ook gelegenheid om zelf van alles te doen met nog veel meer gegevens over rijke en arme landen en hun ontwikkeling in de tijd. Dit alles is geen psychologie, maar geeft mooie en inspirerende voorbeelden van de rol van statistiek in de wetenschap.

Engelstalig proefcollege door Dr. Sabine Peters

Child and Adolescent Psychology

Adolescents are known for their impulsive and risky behavior. Why do teenagers drink so much? Why do most addictions and other psychiatric disorders start in adolescence? These and other questions are currently being investigated by scientists using new and exciting neuroimaging techniques. An important finding so far is that the ‘rational’ brain regions develop for a lot longer than previously thought, until around the age of 22. Also, the brains of adolescents are more sensitive to rewards compared to children and adults. In this lecture, we will focus further on the results from neuroimaging research and explore the relevance for risk taking in daily life.

Huiswerkopdracht:

Watch this video and try to think about why you think that teenagers, as compared to other ages, are prone to risk taking behaviour.

https://www.youtube.com/watch?v=w_AL2fmRZuA

Engelstalig proefcollege door Dr. Verena Ly

Clinical Psychology

As intelligent beings, we have quite some control over what we do…or maybe not? More often than we think, our behavior is guided by emotions and habits. This is well illustrated by cases when - unintended - we have been binge watching Netflix (for the millionth time); or when we have accidentally consumed a whole bag of chips.  

In this lecture, we will discuss how emotions and habits impact on our decisions; and how in extreme cases these processes contribute to psychopathology.

Huiswerkopdracht:

Read the following NY Times article about internet gaming addiction.

https://www.nytimes.com/2018/07/02/health/internet-gaming-addiction.html

Goed om te weten

Kijk tijdens het samenstellen van jouw programma goed naar het blokkenschema!

Wij bieden de Bachelor Psychologie in het Nederlands en Engels aan. Ben je benieuwd of de Engelstalige opleiding geschikt is voor je? Dit is je kans om zowel een Nederlands als een Engels proefcollege te volgen, om te kijken hoe jou dat afgaat.

Geef je je op voor de Nederlandstalige studievoorlichting, dan kun je alleen een Nederlandstalige werkgroep volgen. Ga je naar de studievoorlichting over de International Bachelor in Psychology? Dan kun je alleen deelnemen aan een Engelstalige werkgroep

Omdat het voor de organisatie van deze dag belangrijk is dat iedereen meedoet van begin tot einde, betekent het dat je d.m.v. je aanmelding akkoord gaat met een deelname aan het hele programma.

Locatie & routebeschrijving

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie