Kom Proefstuderen bij Molecular Science & Technology

Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

Tijd Activiteit
09:15 Ontvangst en informatiemarkt in het Gorlaeus Laboratorium
09:45 Algemene welkomstpresentatie
10:30 Opleidingspresentatie
11:00 Rondleiding door het gebouw
11:45 Practicum
12:30 Lunch
13:30

Proefcollege "De kleurrijke chemie van metaalverbindingen" door prof. dr. Lies Bouwman

Metaalverbindingen zijn essentieel voor het leven. Ze zijn bruikbaar als medicijn of kunnen ingezet worden om te komen tot een schoner milieu. In het dagelijks leven hebben we regelmatig met verbindingen en reactiviteit van metalen te maken. In dit college wordt ingegaan op diverse facetten van metaalverbindingen, maar vooral: hoe zien die verbindingen eruit en wat veroorzaakt die mooie kleuren?

14:15 Quiz
14:45 Meet & greet met (oud) studenten MST
15:30 Einde

Huiswerkopdracht Proefstuderen

Bij het ervaren van een echte collegedag hoort natuurlijk de voorbereiding van de colleges, daarom vragen we je voorafgaand aan het Proefstuderen een voorbereidende opdracht te maken.

Jullie hebben op school al geleerd wat een molecuulbinding is. Een metaalverbinding zit heel anders in elkaar. In het college wordt uitgelegd hoe een metaalverbinding eruit ziet. Lees ter voorbereiding op het college de bijgevoegde tekst; dit is een scan van een pagina uit een boek dat in een 1e‑jaarscollege van de opleiding Molecular Science & Technology wordt gebruikt. Probeer daarna de volgende vragen te beantwoorden:

1. Je weet al dat ammonia een base is. Je hebt nu gelezen dat er twee definities zijn voor de base ammonia. Hoe heten deze twee definities en wat is het verschil?
  2. Het Fe3+ ion is een Lewis zuur. Wat betekent dat?
  3. Stel dat je een zout zoals NiSO4 oplost in water. Schrijf de reactie voor het oplossen van NiSO4 in water. Kun je bedenken wat voor soort verbindingen er gevormd worden? In welke ‘vorm’/ op welke manier zitten de nikkelionen in het water? En de sulfaationen?
  4. Zal de oplossing van NiSO4 in water zuur zijn of basisch? Verklaar je antwoord.

Locatie & routebeschrijving