Kom Proefstuderen bij Politicologie: Internationale Politiek

Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Kom Proefstuderen bij Politicologie: Internationale Politiek

Ervaar zelf hoe het is om te studeren

Kom Proefstuderen bij de opleiding Politicologie: Internationale Politiek en ervaar zelf hoe het is om te studeren. Dé manier om je te verdiepen in deze studie: of je nu twijfelt of een bevestiging zoekt van je studiekeuze. Je krijgt vooraf opdrachten om je voor te bereiden op de colleges of werkgroepen die je volgt op de dag zelf. Zo maak je kennis met de inhoud van de studie en hoe je onderwijs krijgt op de universiteit.

Een middag in de collegebanken

Tijdens het Proefstuderen volg je als student proefcolleges, krijg je meer te horen over de arbeidsmarkt en kun je al je vragen stellen aan de docenten, studenten en studieadviseurs van Politicologie. Bij het ervaren van een echte collegedag hoort natuurlijk de voorbereiding van de colleges, daarom vind je bij de colleges ook een aantal opdrachten die je van te voren kunt maken.

• 13:20 Centrale hal
    Start programma: koffie/thee/snack en algemene informatiemarkt
    De studieadviseurs, onze studentambassadeur Linde Helfrich) en studentvoorlichters zullen aanwezig zijn om vragen van studenten te beantwoorden.
  • 13:30-14:25 S.C01
    Studievoorlichting Politicologie en IP
    Een docent vertelt je kort over de studie Politicologie/IP waarna studenten vertellen hoe zij hun studie beleven.  Aan het woord komen achtereenvolgens een eerste-, tweede- en derdejaarsstudent Politicologie of IP.
  • 14:30-15:00 Centrale hal
    Informatiemarkt
    De studieadviseurs, onze studentambassadeurs en studentvoorlichters zullen aanwezig zijn om vragen van studenten te beantwoorden.
  • 15:00-16:00 S.A41
    Proef-  en responsiecollege:Democratische Vrede
    Het college zal gaan over een van de belangrijkste theorieën uit de Internationale Betrekkingen die stelt dat democratieën niet met elkaar in oorlog gaan. De docent Femke Bakker neemt je mee in de wereld van de Internationale Politiek.
  • 16:00-16:30 S.C01
    Arbeidsmarktvoorlichting en Studievereniging SPIL
    Weet je niet zo goed wat je later kunt worden na je studie Politicologie of IP? Wij zullen je vertellen waar onze studenten zoal zijn terechtgekomen en wat ze ervoor moesten doen om hun droombaan te vinden. Aansluitend vertelt de studievereniging SPIL over hun activiteiten.
  • 16:30 Einde Proefstudeerdag

Voorbereiding

Bestudeer deze tekst: Van Willigen, N. & J. Kroezen (2013), “End of War” in Global Peace (Leiden: Brill)

Opdracht: Verzamel een aantal krantenberichten over situaties in de wereld waar spanningen tussen landen zijn die bijna op een oorlog zouden kunnen uitlopen.

Bekijk wat voor politieke regimes deze landen hebben en of de democratische vrede theorie daar een rol in zou kunnen spelen.

Vragen:

1. Wat is de democratische vrede theorie?

2. Wat is een democratie? Noem 5 van de belangrijkste kenmerken die bepalen of een land een democratisch regime heeft.

3. Wat is een niet-democratie? Lijken alle niet-democratieën op elkaar? Hoe kunnen we een verschil tussen deze democratieën maken?

4. Wat is kritiek die je op deze theorie zou kunnen hebben?

Locatie & routebeschrijving

Pieter de la Courtgebouw, Wassenaarseweg 52, 2333 AK Leiden