Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Bestuurskunde

Studievoorlichting

Proefstuderen Bestuurskunde

Datum
24 november 2018
Tijd
Bezoekadres
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP The Hague

Kom Proefstuderen bij Bestuurskunde

Ben jij benieuwd of de studie Bestuurskunde bij je past? Wil je dieper op de vraagstukken ingaan die bij Bestuurskunde worden behandeld? Kom dan op zaterdag 24 november 2018 naar Proefstuderen bij de faculteit Governance and Global Affairs! We nodigen je uit om rond te kijken en de sfeer te proeven op onze locatie in Den Haag. Bezoek hoor- en werkcolleges, ontmoet docenten en studenten en krijg meer informatie over het opleidingsprogramma van Bestuurskunde. Meld je direct aan!

Hoe ziet je dag eruit?

Je kunt je aanmelden voor de colleges van de specialisaties BBO (Beleid, Bestuur en Organisatie) of EBM (Economie, Bestuur en Management) of voor beide specialisaties (dan volg je dus het complete programma). De dag begint met een BBO-hoorcollege door een Bestuurskunde docent, gevolgd door een presentatie van een student BBO. Zij vertelt o.a. over de vakken die ze gevolgd heeft en over wat zij in haar vrije keuzeruimte in het derde jaar wil doen. Daarna is er tijd om te lunchen en de informatiemarkt te bezoeken, waar je aan studenten en docenten alles kan vragen wat je over de studie wilt weten. Na de lunch volg je in een groep van ongeveer 20 personen een werkcollege dat aansluit op het hoorcollege. Na een korte pauze beginnen de EBM-hoor- en werkcolleges volgens hetzelfde schema, maar dan met een pauze van 15 minuten ipv de lunch. Aan het einde van elk werkcollege is er verder de mogelijkheid om een rondleiding door het gebouw (Wijnhaven) te krijgen van onze studentambassadeurs.

Hieronder kan je het programma in een schema zien. Als je alleen naar de EBM hoor- en werkcolleges gaat, dan start je programma dus pas om 14 uur. Als je alleen naar de BBO hoor- en werkcolleges gaat, dan eindigt je programma rond 14 uur.

Het programma in schema

Tijd

Activiteit Proefstuderen

11.00 – 11.30

Registratie en inloop met koffie/thee

11.30 – 12.30

Hoorcollege BBO + presentatie student BBO

12.30 – 13.00

Lunch + bezoek informatiemarkt

13.00 – 13.45

Werkcollege BBO

13.45 – 14.00

Pauze of rondleiding Wijnhaven of registratie voor EBM

14.00 – 15.00

Hoorcollege EBM + presentatie student EBM

15.00 – 15.15

Pauze + bezoek informatiemarkt

15.15 – 16.00

Werkcollege EBM

16.00 – 16.15

Rondleiding Wijnhaven

In het hoorcollege gaan we in op de veranderingen waarvoor publieke professionals zich gesteld zien anno 21e eeuw. Specifiek richten we ons op de groeiende rol die burgers innemen bij het leveren en produceren van allerlei publieke diensten. Dit varieert van de mantelzorger tot burgers die in hun eigen wijk of buurt projecten runnen om de sociale cohesie, leefbaarheid en veiligheid te bevorderen. Denk aan een buurttuin of initiatief gefinancierd door middel van een wijkbudget.

We proberen de veranderingen te duiden en te begrijpen wat de gevolgen zijn. Hoe kunnen we bijvoorbeeld de relatie tussen overheid en burgers door de tijd heen beschrijven? Waardoor wordt de coproductie van publieke diensten gekenmerkt? En welke veranderingen brengt dit mee voor de publieke professional?

Tijdens het werkcollege kijken we vooral naar de spanningen en dilemma’s die coproductie met zich meebrengt. Dit doen we in een interactieve setting, voortbouwend op de tijdens het hoorcollege opgedane kennis.

Om je voor te bereiden op het werkcollege krijg je een aantal dagen voor de Proefstudeerdag per mail huiswerk toegestuurd.

In het hoorcollege zullen we de Brexit  behandelen vanuit een economisch perspectief. Hierbij focussen we op twee onderdelen. In het eerste onderdeel overlopen we de economische gevolgen  voor Nederland met een specifieke focus op sociaaleconomische beleidsterreinen, zoals pensioenen en de arbeidsmarkt. In het tweede deel maken we kennis met speltheorie. Speltheorie is een tak van de wiskunde en economie die ons helpt om situaties te begrijpen en om te voorspellen hoe beslissingsmakers met elkaar omgaan. Speltheorie wordt vooral gebruikt om situaties te verklaren in de economie, bijvoorbeeld hoe bedrijven strategische keuzes maken, maar heeft ook geleid tot baanbrekende inzichten in de politiek en bestuurskunde.

In het daaropvolgende werkcollege passen we tools uit de speltheorie toe om de Brexit te analyseren en voorspellen we de uitkomst van de onderhandelingen tussen het VK en de EU.

Om je voor te bereiden op het werkcollege krijg je een aantal dagen voor de Proefstudeerdag per mail huiswerk toegestuurd.

Ouders mogen de hele dag mee (bij het hoor- en werkcollege alleen als toehoorder als er plaats is).

  • De stand zal bemand worden door huidige Bestuurskunde studenten en een studieadviseur.
  • Op de informatiemarkt zijn ook stands te vinden over studieverenigingen, introductieweken, studeren in Den Haag en meer.

Locatie & routebeschrijving

Universiteit Leiden, Faculteit Governance and Global Affairs
Locatie Wijnhaven
Turfmarkt 99, 2511 DP Den Haag
Plan hier je route

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie