Universiteit Leiden

nl en

Studievoorlichting

Informatics Ladies' Day

Datum
16 november 2018
Tijd
Bezoekadres
Snelliusgebouw
Niels Bohrweg 1
2333 CA Leiden

Informatica alleen voor jongens? Absoluut niet!

Heb jij interesse in nieuwe technologieën? Lijkt het je leuk om problemen op te lossen met wiskunde en computers? Op vrijdag 16 november is er in Leiden speciaal voor meisjes uit 5 en 6 vwo een Informatics Ladies' Day. 

Wat houdt de studie informatica in? Wat is het arbeidsperspectief voor informatici? En waarom is het belangrijk dat meer vrouwen in de IT-sector gaan werken? Deze vragen worden tijdens de dag beantwoord door informaticastudentes, docenten en vrouwelijke professionals uit het bedrijfsleven, de industrie en de wetenschap.

Programma Informatics Ladies' Day 2018

Tijd

Activiteit

09:30 

Ontvangst door docenten en studenten Informatica in het Snelliusgebouw

10:00 

Welkomstwoord door Aske Plaat, wetenschappelijk directeur van LIACS

10:05 

Introductie en overzicht door dagvoorzitter Sanne Maasakkers, Security Specialist bij Fox-IT en zelfstandig web developer

10:15 

Minicollege Wat kan mijn computer? door Femke van Raamsdonk (Vrije Universiteit Amsterdam)

Met een computer kun je veel problemen oplossen. Denk aan het vinden van een geschikte route van A naar B, of het verdelen van leerlingen over middelbare scholen. Maar waar ligt de grens? Wat kan wel en wat kan niet worden opgelost met behulp van computers? En als je een manier hebt gevonden om een probleem op te lossen (een algoritme), kan het dan misschien ook sneller? En klopt de gevonden oplossing eigenlijk wel? In dit minicollege leer je meer over algoritmes, hun efficiëntie en correctheid.

10:45 

Interview met studentes Informatica
Wil jij weten waarom  zij voor Informatica hebben gekozen? Wat de studie op de universiteit inhoudt en hoe het dagelijks leven van een studente Informatica eruitziet? Stel al je vragen aan de studentes!

11:15 

Pauze

11:45 

Presentatie over Hoe word je een ethisch hacker? door Sanne Maasakkers
Tijdens haar presentatie vertelt Sanne Maasakkers je over de weg die ze heeft afgelegd, inclusief de nodige hobbels die ze tegenkwam zoals een verkeerde studiekeuze, voordat ze als ‘ethisch hacker’ aan de slag ging. Hoe heeft ze de kennis, opgedaan via haar studie, direct ingezet als web developer? En hoe heeft dit geholpen om uiteindelijk ethisch hacker te worden?

12:15 

Speeddaten met vrouwelijke professionals uit de informaticasector
Met een studie Informatica kun je bij veel onderzoeksinstellingen en bedrijven aan de slag. Bijvoorbeeld als data scientist,  security specialist, business process engineer, software developer of applicatie designer. Laat je tijdens het speeddaten verrassen door de mogelijkheden. Welke vragen stel jij aan de professionals?

13:30 

Lunch
Tijdens de lunch zit je aan tafel bij studentes en docenten en kun je met hen praten en je vragen stellen.

14:15  

Zelf aan de slag in het computerlab
Workshop door Felienne Hermans & Shirley de Wit (TU Delft)
Met programmeren kun je bijna alles maken! Je geeft een computer instructies met behulp van vooraf gedefinieerde codes. Hiervoor ga je nauwkeurig te werk en zorg je ervoor dat de codes precies kloppen, anders snapt de computer niet wat je bedoelt. In deze workshop gaan we iets bouwen met codes uit de programmeertaal Python. Nu denk je misschien aan een spel of een website, maar dit keer gaan we kunstwerken maken. Welke vormen en kleuren kies jij?

Workshop door Rico Möckel & Seethu Mariyam Christopher (Universiteit Maastricht)
Je voortbewegen is iets dat ieder kind leert. Het lijkt daarom misschien makkelijk om robots hetzelfde te leren. In deze workshop gaan we aan de slag met modulaire robots en de elektronica om ze te controleren. Samen ontdekken we hoe we met wiskundige concepten, programmeren en goed logisch inzicht robots kunnen trainen om zich efficiënt in een omgeving te bewegen. Ook bespreken we waarom zelfs de slimste onderzoekers het lastig vinden om robots zo efficiënt en elegant te laten bewegen als mensen dat doen – iets dat kinderen zo snel al zo goed onder de knie krijgen.

16:00 

Drinks & bites
Praat na over de dag onder het genot van een hapje en drankje.

Wat vonden scholieren van de Ladies' Day 2017?

Milou en Jessica bezochten de Informatics Ladies’ Day vanuit Amstelveen, waar zij op het vwo het vak informatica volgen. ‘Vandaag kun je meer de diepte in en kom je meer te weten over de studie-inhoud. Ik vond het verrassend om te zien dat het toekomstperspectief zo verschillend is. Je kunt met de opleiding Informatica in veel verschillende branches werken,’ aldus Milou. Bekijk hier een impressie van vorig jaar.

Is deze dag iets voor jou?

Klik hier om je aan te melden.

Deze extra Open Dag wordt georganiseerd door VHTO (Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek) en LIAXX (het vrouwennetwerk van de opleiding Informatica aan Universiteit Leiden).

Verspreid de boodschap via #InformaticsLadiesDay

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie