Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Wiskunde

Studievoorlichting

Proefstuderen Wiskunde

Datum
6 april 2018
Tijd
Locatie
Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

Je kunt ervoor kiezen alleen het ochtend- of middagprogramma te volgen, of om de hele dag te komen proefstuderen.

Ochtendprogramma:

Van Tot Activiteit
09:15 09:45 Inloop en ontvangst
09:45 10:15 Algemene welkomstpresentatie
10:30 10:45 Lopen naar Snelliusgebouw
10:45 11:05

Koffie/thee en presentatie: "Is Wiskunde in Leiden iets voor mij?"

Ter inleiding op deze proefstudeerdag bespreken we kort een aantal belangrijke vragen. Hoe is de studie opgebouwd? Waarom zou je voor Leiden kiezen? Wat kan je later met de opleiding Wiskunde worden? Is Wiskunde iets voor mij?

11:05 11:50

Hoorcollege "Hoe computerprogramma's kunnen leren" door dr. Tim van Erven 

Slimme, zelf-lerende systemen worden op steeds meer plekken ingezet, bijvoorbeeld om de adressen op enveloppen te lezen bij de post, om te voorspellen hoeveel elektriciteit een elektriciteitsbedrijf moet produceren, of om menselijke spraak te begrijpen. Om zelf-lerende programma's te trainen is de eerste stap dat een mens de programma's een heleboel voorbeelden geeft van wat ze moeten doen. Vervolgens is het dan de bedoeling dat de computer het zelf kan. Maar op welke wiskunde zijn deze programma's nou eigenlijk gebaseerd? Op deze vraag geven we een antwoord tijdens dit proefcollege.

11:50 12:30 Werkcollege "Hoe computerprogramma's kunnen leren"
12:30 13:30 Lunch

 

Middagprogramma:

Van Tot Activiteit
13:30 13:40

Nieuwkomers:  "Is Wiskunde in Leiden iets voor mij?" 

Ter inleiding op deze proefstudeermiddag bespreken we kort een aantal belangrijke vragen. Hoe is de studie opgebouwd? Waarom zou je voor Leiden kiezen? Wat kan je later met de opleiding Wiskunde worden? Is Wiskunde iets voor mij?

Ochtend ook gevolgd: verdiepende presentatie "Hoe ziet de opleiding eruit?"

We gaan dieper in op het eerste jaar en bekijken welke vakken je krijgt. Ook gaan we in op de keuzeruimte die je in de bachelor hebt en bespreken we de mogelijkheden voor dubbele bachelors. Verder zullen we het hebben over studiebegeleiding en de studievereniging De Leidsche Flesch. 

13:45 14:25

Hoorcollege "Lineaire algebra: rekenen met vectoren" door prof. Bas Edixhoven

Misschien heb je wel eens gerekend met vectoren in 2 of 3 dimensies. Vectoren kun je optellen (om weer een nieuwe vector te krijgen) en ook met een getal vermenigvuldigen. Een vector in dimensie 2 is niets anders dan een geordende rij getallen van lengte 2, en een vector in dimensie 3 niets anders dan een geordende rij getallen van lengte 3. Het is niet lastig en bovendien buitengewoon nuttig om deze begrippen te veralgemenen naar rijen getallen van willekeurige lengte. In dit college gaan we aan de slag met deze hoger-dimensionale vectoren.

14:25 14:45 Pauze met koffie, thee en fris. Met ruime gelegenheid om je vragen te stellen aan docenten en studenten.
14:45 15:20 Werkcollege "Lineaire algebra: rekenen met vectoren"
15:20 15:30 Rondleiding door het Snellius
15:30 16:00 Afsluitende borrel in de FooBar

 

Huiswerkopdracht Proefstuderen

Je kunt ervoor kiezen om bij Wiskunde alleen het ochtendprogramma te volgen, alleen het middagprogramma, of beide dagdelen. Hoe dan ook hoort bij het ervaren van een echte collegedag natuurlijk de voorbereiding van je college(s). 

Huiswerkopdracht ochtendprogramma

Huiswerkopdracht middagprogramma

Locatie & routebeschrijving