Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Psychologie

Studievoorlichting

Proefstuderen Psychologie

Datum
6 april 2018
Tijd
Locatie
Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Een dag in de collegebanken

Kom Proefstuderen bij Psychologie en ervaar zelf hoe het is om te studeren. Dé manier om je te verdiepen in deze studie: of je nu twijfelt of een bevestiging zoekt van je studiekeuze. Je krijgt vooraf opdrachten om je voor te bereiden op de colleges of werkgroepen die je volgt op de dag zelf. Zo maak je kennis met de inhoud van de studie en hoe je onderwijs krijgt op de universiteit.

Meld je nu direct aan

Colleges en voorbereiding

Je volgt colleges als een echte student. Daarbij hoort natuurlijk de voorbereiding van colleges en een werkgroep. Op deze pagina vind je informatie over de proefcolleges, maar ook opdrachten. Het is de bedoeling dat je deze opdrachten maakt voordat je naar het college en de werkgroep komt. Roepen de opdrachten vragen bij je op? Schrijf van tevoren al je vragen en gedachten over de stof op. Wie weet ontstaat er een levendige discussie.

Programma

09:30-10:10 Algemene voorlichtingspresentatie over de Nederlandstalige Bachelor Psychologie.

10:15-11:00 Collegeronde. Je kunt kiezen tussen de volgende proefcolleges:

  • Nederlandstalig college: De weg kwijt...verdwalen bekeken vanuit de Neuropsychologie
  • Nederlandstalig college: Keuzes maken: best lastig
  • Engelstalig college: Social mindfulness: being (pro-)social is easier than you think!
  • Engelstalig college: 999 resolutions...999 excuses not to persevere?

11:00-12:30 Informatiemarkt en snacks in de centrale hal van de Faculteit Sociale Wetenschappen.

11:00-11:45 / 11:45-12:30 Je volgt een werkgroep over het onderwerp van het proefcollege dat je net hebt gevolgd.

12:30-13:15 Psychologie panel. Panels van (voormalige) studenten) vertellen over hun studiekeuze en ervaringen tijdens de studie Psychologie. Kom luisteren of stel ze al je vragen!

Proefcolleges en opdrachten

We kennen allemaal het gevoel wel, je bent op vakantie en hebt op Google Maps gekeken hoe je naar je hotel moet lopen en de aanwijzingen opgeschreven. Maar eenmaal onderweg weet je niet meer hoe je verder moet. In dit college bespreken we het fenomeen verdwalen en kijken we naar de rol die neuropsychologie kan spelen hierbij. Zowel diagnostiek, gevolgen en mogelijke behandeling van verdwalen passeert de revue. Ook zien we hoe recente technologische ontwikkelingen, zoals virtual reality brillen een rol kunnen spelen.

Opdracht: Kijk dit filmpje als voorbereiding op dit proefcollege: www.youtube.com/watch?v=AEqFrCYiSEQ en doe de test op navigerenkunjeleren.nl.

"De klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam maar zeker in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.” Dit zei koning Willem-Alexander in zijn eerste troonrede. Dit houdt in dat er van ons als burgers steeds meer verwacht wordt dat we zelf keuzes maken. En keuzes maken dat is best wel lastig.

In dit college wordt ingegaan op twee manieren waarop we keuzes maken: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide zijn uitermate praktisch, maar kunnen - zonder dat we het doorhebben – ook leiden tot keuzes die irrationeel zijn.

Volg onderstaande link om de TED talk van Dan Ariely over het maken van keuzes: https://www.ted.com/talks/dan_ariely_asks_are_we_in_control_of_our_own_decision?

Adjusting your behavior to others, why would you do that? And how? One of the big questions in social psychology is how, when and why people work together; or why they often - in technical terms - show prosocial behavior. It’s not as obvious as it seems, because people not always have the same interests as each other. What is good for one person certainly does not have to be good for the other. Conflicting interests make coordination and consultation essential, and may even lead to conflicts. There are many ways to come to consensus, but most of them require time and investment. In this lecture we will look specifically at how this new concept of social mindfulness can contribute to smoother social traffic. Seeing and acknowledging other people’s needs takes very little effort - but this little gesture has a big impact. Even on our bike, as we will be discussing.

Homework assignment: The link below leads to a task that we often use in this context: https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/SE/?SID=SV_bK6XWIcbx6tJHqB

Perform this task on a PC or tablet preferably (and not on your mobile). What do you think we want to measure with it, and how does this work? Please take your answer to the lecture, we will be further discussing it there.

Spending a night in the pub and taking your exam in the morning. Finding your package of cigarettes between the pile of empty pizza boxes in the kitchen. Drinking a bottle of rosé on the beach after a long day of work ...

Ask any person you want what he or he thinks is important in life and chances are that they will answer 'being happy and healthy'. Yet we do so many things that aren’t beneficial to our health: we work too hard, we eat too much and work out too little.

Changing our behaviour and learning new habits is often quite difficult. Research shows that a quarter of people give up on their good intentions within a week. Only 20% of people who try to change a bad habit will eventually keep this up. How successful are you in achieving your good resolutions?

In addition to the topics of motivation and behavioral change, in this lecture we will also discuss the treatment and counseling of chronically ill people, as this is part of what health and medical psychologists do in practice.

Homework assignment: Watch the video: www.youtube.com/watch?v=rqbAsr6wN_I

This video is about changing behavior. Think of a behaviour you were able to consciously change, such as:

  • Going to school every day by bike instead of by bus;
  • Drinking sodas only on the weekends;
  • Taking sandwiches from home instead of buying snacks from school

Take this concrete situation into mind and then try to answer the following two questions:

  1. What helped you to continue behaving in this new way?
  2. What made if difficult to keep up with the new behavior?

Goed om te weten

Wij bieden de Bachelor Psychologie in het Nederlands en Engels aan. Ben je benieuwd of de Engelstalige opleiding geschikt is voor je? Dit is je kans om een proefcollege en werkgroep in het Engels te volgen, om te kijken hoe jou dat afgaat. Proefcolleges en proefwerkgroepen worden namelijk aangeboden in beide talen.

Omdat het voor de organisatie van deze dag belangrijk is dat iedereen meedoet van begin tot einde, betekent het dat je d.m.v. je aanmelding akkoord gaat met een deelname aan het hele programma.

Locatie & routebeschrijving