Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Informatica

Studievoorlichting

Proefstuderen Informatica

Datum
6 april 2018
Tijd
Locatie
Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

Van Tot Activiteit
09:15 09:45 Inloop en ontvangst
09:45 10:30 Algemeen welkomstwoord
10:30 10:45 Lopen naar Huygens Lab
10:45 11:00 Inleidende presentatie door de onderwijsdirecteur dr. M.M. Bonsangue
11:00 11:40

Proefcollege "Data, data en nog meer data" door dr. K. Rietveld 

Steeds grotere hoeveelheden data worden verzameld en opgeslagen. Automatische verwerking van deze data is niet meer uit het hedendaagse leven weg te denken. Binnen de opleiding Informatica staat het verwerken van data centraal en dit wordt vanuit verschillende perspectieven belicht. In dit proefcollege bekijken we hoe we op eenvoudige wijze data kunnen verwerken en in het practicum ga je zelf aan de slag met zowel statische als "streaming" data.

11:40 11:55 Lopen naar het Snellius gebouw en pauze
11:55 12:45 Practicum "Data, data en nog meer data" door dr. K. Rietveld
12:45 13:30 Lunch in het restaurant van het Snellius gebouw
13:30 13:45 Inleidende presentatie afstudeerrichting Informatica door dr. J.M. de Graaf
13:45 14:30

Proefcollege "Waarom zijn computersystemen zo kwetsbaar?" door dr. E. van der Kouwe

We zijn afhankelijk van computers voor allerlei belangrijke taken, zoals het waarborgen van de privacy van je medisch dossier, het uitvoeren van verkiezingen, en zelfs het beheer van energiecentrales. Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat computers veilig zijn en dat een hacker niet in staat is bijvoorbeeld je medisch dossier te lekken, verkiezingen te manipuleren, of de stroom uit te laten vallen. Toch zien we bijna elke dag weer nieuws over virussen en computersystemen die gehackt zijn. In dit college zullen we aan de hand van een voorbeeld ingaan op de vraag hoe hackers op computers binnen kunnen dringen en waarom het zo lastig is daar iets aan te doen.

14:30 14:45

Student aan het woord  (en pauze)

De kans om al je vragen te stellen aan een aantal studenten van onze opleiding!

14:45 15:30

Proefcollege "Data Science: van data naar informatie" door dr. M. van Leeuwen

Eerder vandaag hebben we gezien dat er ontzettend veel data wordt verzameld en verwerkt, maar hoe halen we interessante en bruikbare informatie uit deze grote bergen data? Hier wordt veel onderzoek naar gedaan onder de noemer 'Data Science'. In dit college gaan we hier nader op in: wat is Data Science en wat kun je er zoal mee? Om een goed overzicht te kunnen geven bespreken we zowel enkele methoden als concrete toepassingen.

15:30   Afsluiting in de Foo Bar

Locatie & routebeschrijving