Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Bioinformatica

Studievoorlichting

Proefstuderen Bioinformatica

Datum
6 april 2018
Tijd
Locatie
Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

Van Tot Activiteit
09:15 09:45 Inloop en ontvangst
09:45 10:30 Algemeen welkomstwoord
10:30 10:45 Lopen naar Huygens Lab
10:45 11:00 Inleidende presentatie door de onderwijsdirecteur dr. M.M. Bonsangue
11:00 11:40

Proefcollege "Data, data en nog meer data" door dr. K. Rietveld

Steeds grotere hoeveelheden data worden verzameld en opgeslagen. Automatische verwerking van deze data is niet meer uit het hedendaagse leven weg te denken. Binnen de opleiding Informatica staat het verwerken van data centraal en dit wordt vanuit verschillende perspectieven belicht. In dit proefcollege bekijken we hoe we op eenvoudige wijze data kunnen verwerken en in het practicum ga je zelf aan de slag met zowel statische als "streaming" data.

11:40 11:55 Lopen naar het Snellius gebouw en pauze
11:55 12:45 Practicum "Data, data en nog meer data" door dr. K. Rietveld
12:45 13:30 Lunch in het restaurant van het Snellius gebouw
13:30 13:45 Lopen naar het Sylvius gebouw
13:45 14:30

Rondleiding door Sylvius gebouw

Hier worden verschillende afdelingen van Biologie bezocht. Je kan zien waar biologen zich de hele dag mee bezig houden en wat biologisch onderzoek nou inhoudt. Verschillende onderzoekers zullen vertellen over waar ze zich dagelijks mee bezig houden en wat de rol van bioinformatica daarin is.

14:30 14:45

Student aan het woord

De kans om al je vragen te stellen aan een aantal studenten van onze opleiding!

14:45 15:30

"Bioinformatica: wat is dat eigenlijk?" door Prof.dr.ir. F.J. Verbeek

In de informatica wordt onder andere onderzoek gedaan naar slimme rekenmethoden. Deze algoritmes zijn belangrijk voor data-intensief onderzoek. Moderne biologie is gebaseerd op grote hoeveelheden data. Voor de verwerking van deze data is informatica dus essentieel, evenzo is de context van belang. Er is een goede kennis van de biologie nodig om de juiste algoritmes te kunnen ontwerpen. Deze combinatie tussen de Informatica en de Biologie is uniek. In dit college komen de huidige ontwikkelingen binnen de bioinformatica aan bod, een breed spectrum van onderzoeksgebieden. Kennis en inzicht in data is van groot belang voor voortgang in het onderzoek in de levenswetenschappen. Een kruisbestuiving tussen informatica en biologie.

15:30   Lopen naar Snellius gebouw, afsluiting in de Foo Bar

Locatie & routebeschrijving