Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Bestuurskunde

Studievoorlichting

Proefstuderen Bestuurskunde

Datum
7 april 2018
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Ben jij benieuwd of de studie Bestuurskunde bij je past? Wil je dieper op de vraagstukken ingaan die bij Bestuurskunde worden behandeld? Kom dan op zaterdag 7 april 2018 naar Proefstuderen bij de faculteit Governance and Global Affairs! We nodigen je uit om rond te kijken en de sfeer te proeven op onze locatie in Den Haag. Bezoek hoor- en werkcolleges, ontmoet docenten en studenten en krijg meer informatie over het opleidingsprogramma van Bestuurskunde. Meld je hier aan!

Hoe ziet je dag eruit?

De dag begint met een algemene presentatie over de opleiding Bestuurskunde, door een docent. Je krijgt een beeld van wat de studie inhoudt en welke thema’s er aan de orde komen. We gaan daarbij ook in op de twee specialisaties van de bachelor, BBO (Beleid, Bestuur en Organisatie) en EBM (Economie, Bestuur en Management). Direct aansluitend is er een hoorcollege over een actueel bestuurskundig vraagstuk. Hierna kan je de informatiemarkt bezoeken en daar aan studenten en docenten alles vragen wat je over de studie wilt weten. Daarna wordt de hele groep opgesplitst en volg je in een groep van ongeveer 20 personen een werkcollege dat aansluit op het hoorcollege. Hier ga je aan de slag met een opdracht, bv: een debat voeren over stellingen, scenario’s uitwerken of een onderzoeksopzet maken. Na de werkgroepen komt iedereen weer bij elkaar en geven twee studenten een presentatie. Zij vertellen over de vakken die ze gevolgd hebben en over wat zij in hun vrije keuzeruimte in het derde jaar (willen) doen. We eindigen de dag met een Vraag en Antwoord sessie met de docent, studenten en studieadviseur. Voor degenen die willen is er ook nog de mogelijkheid om een rondleiding door het gebouw te krijgen.

Neem je ouders mee

Ouders mogen de hele dag mee (bij het hoor- en werkcollege alleen als toehoorder).

Het programma in schema

13:00-13:30 Inloop met koffie/thee

Tweede verdieping

13:30-14:30  Algemene presentatie + Hoorcollege* Bestuurskunde

Zaal 2.02

14:30 - 15:00 Meet & Greet

Tweede verdieping

15:00 -16:00  Werkcollege          

Zaal 3.16, 3.18 en 3.12A/B

16.00 - 16.30 Presentatie Studentambassadeurs en Q&A

Zaal 2.02

16.30 - 16.45 Rondleiding door Wijnhaven

Start is onderaan Spaanse trap, begane grond

* Inhoud hoorcollege: Decentralisatie van het sociaal domein (Dr. Wim van Noort) 

Een paar jaar geleden zijn allerlei bevoegdheden en taken op het gebied van het sociaal domein (langdurige zorg, jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning) overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. De gedachte hierachter is dat gemeenten dichter bij de burger staan en beter passende zorg op maat kunnen geven. Daarnaast is dit ook een forse bezuinigingsoperatie, want de zorgkosten dreigen de pan uit te rijzen. Burgers moeten zelfredzamer worden en meer gebruik maken van hun persoonlijke netwerk in plaats van een beroep te doen op officiële zorgverleners. Dit is allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan en in het college gaan we in de op de vraag wat hier allemaal bij komt kijken en hoe die decentralisatie in de gemeente Den Haag uitpakt.

Vergeet niet het artikel door te lezen als huiswerk ter voorbereiding op het hoorcollege. De samenvatting ''Overall rapportage sociaal domein 2016 - Burgers (de)centraal'' is hier te lezen!

Meet & Greet

Bezoek ook de Meet & Greet op de tweede verdieping.

Onze stand wordt bemand door huidige Bestuurskunde studenten en een studieadviseur. Op de Meet & Greet zijn ook stands te vinden over studieverenigingen, introductieweken, studeren in Den Haag en meer.

Wij zien je graag de 7de!

Locatie & routebeschrijving