Universiteit Leiden

nl en
Kom Online Proefstuderen bij Natuurkunde

Studievoorlichting

Online Proefstuderen Natuurkunde

Datum
26 februari 2018 - 20 april 2018

Programma

Tijdens de studie Natuurkunde leer je hoe je de wereld om ons heen kunt begrijpen en omschrijven met wiskundige modellen. Je zult ongeveer tien uur besteden aan dit online programma. Tijdens Online Proefstuderen zul je een van de meest verbazingwekkende onderdelen van de natuurkunde bestuderen: de kwantummechanica. 

Kwantummechanische verschijnselen spelen vooral een rol bij hele kleine dingen, zoals bijvoorbeeld atomen. Daarom is kwantummechanica heel belangrijk voor de hedendaagse (en toekomstige) computertechnologie en wordt er zeer actief onderzoek naar gedaan binnen de Universiteit Leiden. Kwantummechanica beschrijft fenomenen die je in het dagelijks leven nooit tegenkomt. We zullen bijvoorbeeld zien dat kleine dingen tegelijkertijd eigenschappen van een deeltje en van een golf kunnen hebben. Dit soort concepten zijn aan het begin soms wat moeilijk te begrijpen, maar we hopen dat je deze intellectuele uitdaging juist leuk gaat vinden! 

Zoals op alle andere gebieden van de natuurkunde hebben we ook in de kwantummechanica wiskunde nodig om alles echt goed te beschrijven, te begrijpen en nauwkeurige voorspellingen te kunnen maken. Tijdens Online Proefstuderen hebben we geprobeerd de meeste dingen zonder moeilijke wiskunde uit te leggen. In de studie Natuurkunde zal echter veel meer wiskunde aan bod komen, iets dat voor sommigen een verdere uitdaging zal zijn. 

Te besteden studielasturen: 20 slu