Universiteit Leiden

nl en
Kom Online Proefstuderen bij Duitse taal en cultuur

Studievoorlichting

Online Proefstuderen Duitse taal en cultuur

Datum
26 februari 2018 - 20 april 2018

Programma

In het online programma Abenteuer Berlin (deel 1 en 2) van de opleiding Duitse taal en cultuur staat Berlijn, de nieuwe en de oude hoofdstad van Duitsland, centraal. Gekoppeld aan dit thema komen Taalkunde, Literatuurkunde en 'Landeskunde' aan de orde. Binnen deze disciplines worden verschillende (taal)vaardigheden op een afwisselende manier geoefend. Je kunt zelf kiezen welk van de twee delen je wilt volgen, natuurlijk kun en mag je ze ook allebei volgen!

Deel 1:
In het eerste hoofdstuk worden de interessante achtergronden van de bruisende stad Berlijn behandeld, die niet alleen de politieke, maar ook de culturele hoofdstad van Duitsland is. In hoofdstuk twee staat Taalkunde centraal. Aan de hand van het Berlijnse dialect worden interne en externe factoren onderscheiden die tot taalverandering leiden. In het derde hoofdstuk, Literatuurkunde, wordt ingegaan op de kunstopvattingen die karakteristiek zijn voor de nieuwe tijd. Aan de hand van roman- en filmfragmenten, gedichten en schilderijen worden verbanden gelegd tussen kunstopvattingen en de bestudeerde werken. 

Deel 2:
In het eerste hoofdstuk van deel 2 staat 'interculturele communicatie' centraal. Het gaat daarbij om de vraag hoe je het beste met iemand uit een ander land kunt communiceren, rekening houdend met diens culturele achtergrond. In het tweede hoofdstuk wordt bestudeerd hoe taal in bepaalde beroepen (zoals reclamemaker, online-redacteur en buitenland correspondent) wordt ingezet voor bepaalde doeleinden. In het derde hoofdstuk wordt onderzocht hoe in zakelijke teksten (krantenberichten, interviews, reportages) wordt omgegaan met de realiteit en hoe in literaire teksten (zoals een roman) een historische gebeurtenis bewerkt wordt tot een spannende, fictieve geschiedenis. 

Te besteden studielasturen: Deel I: 22 slu, Deel II : 20 slu