Universiteit Leiden

nl en
Kom Online Proefstuderen bij Biomedische wetenschappen

Studievoorlichting

Online Proefstuderen Biomedische wetenschappen

Datum
26 februari 2018 - 20 april 2018

Programma

Online Proefstuderen Biomedische wetenschappen is gebaseerd op het eerstejaarsblok Cellulaire Communicatie uit het bachelorprogramma van de opleiding Biomedische wetenschappen. Hoofdstukken 2 en 3 vormen de algemene theoretische basis voor deze module van Online Proefstuderen. De stof uit deze hoofdstukken komt terug bij de meer praktisch georiĆ«nteerde hoofdstukken 4 en 5 en 6.  
In hoofdstuk 2 wordt behandeld hoe communicatie tussen cellen in zijn werk gaat en welke soorten signaaloverdracht er bestaan. Ook komt aan de orde welke reacties er plaatsvinden in de cel nadat deze een signaal van een andere cel heeft ontvangen. Dit hoofdstuk besluit met een tekst over de betekenis van signaaloverdracht bij het ontstaan van kanker. Je ziet dan dus dat theoretische stof van groot belang is bij het begrijpen van ziektebeelden!   
In hoofdstuk 3 leer je wat calciumhomeostase is. Die kennis heb je nodig, want in hoofdstuk 4 en 5 gaan we kennis over signaaloverdracht en calciumhomeostase combineren. Je leert in deze hoofdstukken welke desastreuze gevolgen het kan hebben als de signaaloverdracht helemaal mis gaat bij calciumhomeostase. Een heel indringende (en prachtige!) documentaire laat deze gevolgen zien. 
Hoofdstuk 5 heeft nog twee andere interessante onderwerpen in petto: je wordt uitgedaagd om een patiĆ«ntencasus op te lossen en je leert hoe spannend wetenschap kan zijn binnen Biomedische wetenschappen omdat je wordt gevraagd nieuwe onderzoeksvragen te bedenken bij Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP), een afschuwelijke ziekte waarbij de signaaloverdracht verstoord is. Onderzoek doen betekent dat je goed moet kunnen zoeken (en vinden!) wat wetenschappers al eerder hebben onderzocht en gevonden. Hoofdstuk 6 besluit dan ook met het oefenen van het opzoeken van informatie. 
Tijdens het Online Proefstuderen moet je regelmatig vragen beantwoorden om te controleren of je nog wel alles hebt begrepen en opdrachten maken die je je dan opstuurt opsturen naar je begeleider van de Universiteit Leiden. 

Te besteden studielasturen: 20 slu