Kom Proefstuderen bij Wiskunde

Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

Tijd Activiteit
09:15 Ontvangst en informatiemarkt in het Gorlaeus Laboratorium
09:45 Algemene welkomstpresentatie
10:15 Lopen naar het Snellius Gebouw

Koffie/thee en presentatie: "Waarom Wiskunde in Leiden?"

Ter inleiding op deze proefstudeerdag belichten we kort een aantal aspecten van wiskunde studeren in Leiden. Hoe ziet een week er typisch uit? Wat maakt Leiden zo speciaal? Wat zijn de mogelijkheden voor het volgen van een dubbele propedeuse en/of bachelor?

Hoorcollege "De wiskunde van jongleren" door dr. Ronald van Luijk

Jongleurs zijn al eeuwen op zoek naar nieuwe jongleerpatronen. In dit college bespreken we een beschrijving van alle mogelijke repeterende patronen. Enkele van deze patronen zullen ook daadwerkelijk gegooid worden, waaronder een nieuw patroon dat door wiskundigen in de jongleerwereld is geïntroduceerd.
11:50 Werkcollege "De wiskunde van jongleren"
12:30 Lunch

Verdiepende presentatie "Wiskunde studeren in Leiden, en daarna"

We bekijken welke vakken je in je eerste jaar krijgt. Ook gaan we in op de diverse keuzerichtingen die je vanaf je tweede jaar kunt inslaan, en hoe deze richtingen aansluiten op de arbeidsmarkt.

Hoorcollege "Oneindige sommen" door dr. Onno van Gaans

Wat krijg je als je 1-1+1-1+1-1+1-1+... uitrekent? De drie puntjes betekenen dat de som oneindig lang doorgaat. Enerzijds kun je denken dat de termen paarsgewijs steeds nul opleveren en dat de som daarom nul is.

Anderzijds kun je de eerste term apart nemen en dan leveren de overige termen paarsgewijs steeds nul op en zou de som 1 worden. De betekenis van een oneindige som is niet vanzelfsprekend. We gaan een precieze definitie bekijken en we gaan zien hoe je met slim redeneren oneindige sommen kunt uitrekenen.
14:25 Pauze met koffie, thee en fris. Met ruime gelegenheid om je vragen te stellen aan docenten en studenten.
14:45 Werkcollege "Oneindige sommen"
15:20 Rondleiding door het Snellius
15:30 Afsluitende borrel in de FooBar

Huiswerkopdracht Proefstuderen

Bij het ervaren van een echte collegedag hoort natuurlijk de voorbereiding van de colleges, daarom vragen we je voorafgaand aan het Proefstuderen twee opdrachten te maken.

Huiswerkopdracht 1

Huiswerkopdracht 2