Universiteit Leiden

nl en
Kom Proefstuderen bij Psychologie

Studievoorlichting

Proefstuderen Psychologie

Datum
vrijdag 24 november 2017
Tijd
Locatie
Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Een dag in de collegebanken

Kom Proefstuderen bij Psychologie en ervaar zelf hoe het is om te studeren. Dé manier om je te verdiepen in deze studie: of je nu twijfelt of een bevestiging zoekt van je studiekeuze. Je krijgt vooraf opdrachten om je voor te bereiden op de colleges of werkgroepen die je volgt op de dag zelf. Zo maak je kennis met de inhoud van de studie en hoe je onderwijs krijgt op de universiteit.

Colleges en voorbereiding

Je volgt colleges als een student. Daarbij hoort natuurlijk de voorbereiding van colleges en een werkgroep. Op deze pagina vind je informatie over de proefcolleges, maar ook opdrachten. Het is de bedoeling dat je deze opdrachten maakt voordat je naar het college en de werkgroep komt. Roepen de opdrachten vragen bij je op? Schrijf van tevoren al je vragen en gedachten over de stof op. Wie weet ontstaat er een levendige discussie.

Programma

11:15-11:55 Algemene voorlichtingspresentatie over de Nederlandstalige Bachelor Psychologie

12:00-12:40 Collegeronde 1. Je kunt kiezen tussen de volgende proefcolleges:

  • Nederlandstalig college: Als de experts het eens blijken te zijn.. dieet en depressie
  • Engelstalig college: The Adolescent Brain
  • Engelstalig college: Are women more depressive than men?

12:40-13:45 Informatiemarkt en snacks op de 2e verdieping van de Faculteit Sociale Wetenschappen

13:20-14:30 Geef aan of je één of meerdere panelrondes bij wilt wonen. Hier zullen studenten vertellen over hun ervaringen tijdens hun studie Psychologie (selecteer de 1e ronde als je daarna ook met een werkgroep mee wil doen):

  • 13:20-13:40 panelronde 1
  • 13:45-14:05 panelronde 2
  • 14:10-14:30 panelronde 3

13:50-14:30 Je kiest of je een werkgroep wil volgen over het onderwerp van het proefcollege dat je net hebt gevolgd.

14:35-15:15 Collegeronde 2 - Je kunt kiezen tussen de volgende proefcolleges:

  • Engelstalig college: In love with a robot
  • Engelstalig college: If the experts agree.. diet and depression
  • Nederlandstalig college: Het puberbrein
  • Nederlandstalig college: Zijn vrouwen depressiever dan mannen?

Proefcolleges en opdrachten

Proefcollege door Dr. Marc Molendijk

Clinical Psychology

Het idee bestaat dat een gezond dieet de geestelijke gezondheid ten goede komt. Zelfs de wetenschappelijke experts op dit gebied vertellen u dat een gezond dieet van cruciaal belang is voor uw geestelijk welbevinden. Wij denken dat dit idee niet klopt en laten dat aan de hand van data ook aan u zien.

“Als de experts het eens blijken te zijn, dan kan de tegenovergestelde opinie niet voor zeker worden aangenomen” 

Bertrand Russell [1921]

Opdracht:

Lees het artikel Nutritional medicine as mainstream in psychiatry.

Proefcollege door Dr. Sabine Peters

Child and Adolescent Psychology

Pubers staan bekend om hun impulsieve en ondoordachte gedrag. Waarom drinken ze bijvoorbeeld zoveel? Waarom zijn ‘comazuipers’ bijna altijd pubers? En waarom zijn het juist adolescenten die vaak risico’s nemen in het verkeer? De laatste jaren gebruiken wetenschappers hersenonderzoek om een antwoord te geven op dit soort vragen. Een belangrijke bevinding is bijvoorbeeld dat de ‘rationele’ hersengebieden pas ‘af’ zijn rond je 22e. Ook lijken de hersenen van pubers hypergevoelig te zijn voor beloningen. In dit proefcollege gaan we verder in op deze bevindingen uit hersenonderzoek en kijken we naar wat dit betekent voor risicogedrag in het dagelijks leven.

Opdracht:

Bekijk deze video waarin pubers zelf aan het woord zijn over waarom ze risico’s nemen: https://www.youtube.com/watch?v=w_AL2fmRZuA

Proefcollege door Dr. Peter de Heus

Methodology and Statistics in Psychology

Niet tot ieders vreugde, bevat de opleiding tot psycholoog nogal wat statistiek. Waarom is dat zo? In deze presentatie wordt de rol van statistiek besproken bij het beantwoorden van inhoudelijke vragen in de psychologie aan de hand van een voorbeeld: sekseverschillen in depressie.

Om te bepalen of het klopt dat vrouwen depressiever zijn dan mannen, moeten we tenminste drie dingen kunnen doen. (1) We moeten depressie kunnen meten (psychometrie). (2) We moeten het (gemiddelde) depressieniveau van vrouwen en mannen kunnen bepalen (beschrijvende statistiek). (3) En we moeten nagaan of aannemelijk is dat eventuele verschillen tussen een steekproef van mannen en vrouwen “echt” zijn of door toeval ontstaan (toetsende statistiek).

Statistiek is hierbij niet allesbepalend (meestal kunnen we pas statistiek bedrijven nadat we bepaalde inhoudelijke keuzes gemaakt hebben), maar wel belangrijk, al is het maar omdat het ons dwingt precieze vragen te stellen en het de mogelijkheid biedt tot zo precies mogelijke (!) antwoorden hierop.

Opdracht:

Bekijk het volgende filmpje: http://www.gapminder.org/videos/200-years-that-changed-the-world-bbc/

Voor de liefhebber biedt deze site (gapminder.org) ook gelegenheid om zelf van alles te doen met nog veel meer gegevens over rijke en arme landen en hun ontwikkeling in de tijd. Dit alles is geen psychologie, maar geeft mooie en inspirerende voorbeelden van de rol van statistiek in de wetenschap.

Proefcollege door  Dr. Roy de Kleijn           

Cognitive Psychology

Robots zijn niet langer meer verborgen in grote fabriekshallen waar ze auto's in elkaar zetten. Steeds vaker komen ze in het nieuws, ze zouden onze banen gaan overnemen en als zorgrobot kunnen ze bijvoorbeeld ouderen gezelschap houden. Kortom: ze worden steeds menselijker. Wat betekent dat voor onze interactie met robots? Wordt onze band met robots ook menselijker, en hoe ver kan dat gaan?

In recente films wordt een beeld geschetst waar mensen zelfs verliefd kunnen worden op robots. In dit hoorcollege gaan we dieper op deze vraag in, en bekijken we waarom mensen verliefd worden en op wie ze verliefd worden. Waarom kun je niet verliefd worden op je stofzuiger? Of misschien nog interessanter: waarom kunnen sommige mensen dat wel? Aan bod komen de ontwikkeling van verliefdheid, pathologieën van verliefdheid, en de toekomst van liefde en verliefdheid.

Opdracht:

Bekijk “Loving a Seks Robot: insanity or reality?” www.youtube.com/watch?v=hmN38P-HWOM

Goed om te weten

Wij bieden de Bachelor Psychologie in het Nederlands en Engels aan. Ben je benieuwd of de Engelstalige opleiding geschikt is voor je? Dit is je kans om minstens 1 proefcollege en/of werkgroep in het Engels te volgen, om te kijken hoe jou dat afgaat. Proefcolleges en proefwerkgroepen worden namelijk aangeboden in beide talen.

Omdat het voor de organisatie van deze dag belangrijk is dat iedereen meedoet van begin tot einde, betekent het dat je d.m.v. je aanmelding akkoord gaat met een deelname aan het hele programma.

Locatie & routebeschrijving

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie