Kom Proefstuderen bij Informatica & Economie

Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

Tijd Activiteit
09:15 Ontvangst en informatiemarkt in het Gorlaeus Laboratorium
09:45 Algemeen welkomstwoord
10:15 Lopen naar Snellius
10:45 Inleidend praatje door de studieadviseur
11:00

Proefcollege "Data, data en nog meer data" door dr. Kristian Rietveld

Steeds grotere hoeveelheden data worden verzameld en opgeslagen. Automatische verwerking van deze data is niet meer uit het hedendaagse leven weg te denken. Binnen de opleiding Informatica staat het verwerken van data centraal en dit wordt vanuit verschillende perspectieven belicht. In dit proefcollege bekijken we hoe we op eenvoudige wijze data kunnen verwerken en in het practicum ga je zelf aan de slag met zowel statische als "streaming" data.

11:45 Practicum "Data, data en nog meer data" door dr. Kristian Rietveld
12:30 Lunch
13:45

Proefcollege "Je bevindt je in de Vierde Industriële Revolutie!" door Tyron Offerman, MSc

Op dit moment zitten we in de begindagen van de Vierde Industriële Revolutie. Nieuwe technologiën komen met hoog tempo op ons, maar ook op organisaties, af. In dit proefcollege kijken we kort terug naar de voorgaande industriële revoluties. Vervolgens gaan we kijken wat dit nieuwe tijdperk voor een impact heeft op de business en IT van organisaties.

14:45

Proefcollege "Business Intelligence & Process Modelling" door dr. Frank Takes

Informatici werken vaak met grote hoeveelheden data waarin zij interessante patronen proberen te vinden. Tegenwoordig genereren mensen ook veel (sociale) data, bijvoorbeeld met hun mobiele telefoon of doordat zij deelnemen aan online sociale netwerken. Uit die data kunnen we allerlei interessante patronen halen, waarmee bijvoorbeeld de uitslag van verkiezingen kan worden voorspeld, of een indicatie kan worden verkregen wanneer een griepvirus een griepepidemie wordt. Hoe kom je aan die data, hoe sla je deze efficiënt op, en welke algoritmen zorgen ervoor dat je ook daadwerkelijk de interessante en correcte patronen vindt?

15:30 Afsluiting

Huiswerkopdracht Proefstuderen

Bij het ervaren van een echte collegedag hoort natuurlijk de voorbereiding van de colleges, daarom vragen we je voorafgaand aan het Proefstuderen een opdracht te maken.

Locatie & routebeschrijving