Kom Proefstuderen bij Bioinformatica

Science Campus
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Programma

De dag begint met een welkomstpresentatie over studeren aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Vervolgens start het opleidingsprogramma. Tijdens deze dag krijg je meer informatie over de studie-opbouw, kun je rondkijken in het gebouw, volg je proefcolleges en maak je kennis met studenten en docenten van de opleiding.

Tijd Activiteit
09:15 Ontvangst en informatiemarkt in het Gorlaeus Laboratorium
09:45 Algemeen welkomstwoord
10:15 Lopen naar Van Steenis Gebouw
10:45 Inleidende presentatie door programmadirecteur dr. Erwin Bakker
11:00

Practicum "Uitdagend DNA!" door Ing. Tonny Regensburg

In moleculaire biologie bestudeert men processen in cellen op het kleinste functionele niveau (moleculen). Om de werking van de cel te doorgronden worden veel technieken gebruikt en toegepast. Tijdens dit proefpracticum zul je hier kennis mee maken door zelf deze technieken toe te passen en te ervaren hoeveel informatie DNA te bieden heeft.

11:45

Proefcollege "Huidige ontwikkelingen binnen de Bioinformatica" door dr. Christiaan Henkel

In dit college zullen de nieuwste technieken binnen de bioinformatica aan bod komen. Wat is bioinformatica en wat wordt er allemaal mee gedaan?

12:15 Lopen naar Snellius
12:30 Lunch
13:45

Proefcollege "Software Engineering" door dr. Alfons Laarman

Naast het ontwikkelen van software zelf is het ook heel belangrijk om bezig te zien met hoe je dit doet. Is de documentatie wel in orde? is er genoeg contact met de klant? Is er wel genoeg tijd om alle wensen van de klant te verwerkelijken? Software Engineering houdt zich bezig met methodes die er voor zorgen dat je dit soort zaken niet uit het oog verliest. Dit kan namelijk veel tijd en geld schelen!
14:30

Student aan het woord

De kans om al je vragen te stellen aan een aantal studenten van onze opleiding!

14:45

Proefcollege "Waarom zijn computersystemen zo kwetsbaar?" door dr. Erik van der Kouwe

We zijn afhankelijk van computers voor allerlei belangrijke taken, zoals het waarborgen van de privacy van je medisch dossier, het uitvoeren van verkiezingen, en zelfs het beheer van energiecentrales. Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat computers veilig zijn en dat een hacker niet in staat is bijvoorbeeld je medisch dossier te lekken, verkiezingen te manipuleren, of de stroom uit te laten vallen. Toch zien we bijna elke dag weer nieuws over virussen en computersystemen die gehackt zijn. In dit college zullen we aan de hand van een voorbeeld ingaan op de vraag hoe hackers op computers binnen kunnen dringen en waarom het zo lastig is daar iets aan te doen.

15:30 Afsluiting

Huiswerkopdracht Proefstuderen

Bij het ervaren van een echte collegedag hoort natuurlijk de voorbereiding van de colleges, daarom vragen we je voorafgaand aan het Proefstuderen een opdracht te maken.

Locatie & routebeschrijving