Kom Proefstuderen bij Archeologie

Van Steenis
Einsteinweg 2
2333 CC Leiden

Een dag in de collegebanken

Ben jij leerling uit 5 / 6 vwo? Heb je al eens een Open Dag bezocht, en wil je ervaren hoe het is om Archeologie te studeren in Leiden? Kom Proefstuderen!

Tijdens het Proefstuderen volg je als een student een hoor- en werkcollege. Daarnaast kun je al je vragen stellen aan de docent en aan studenten die Archeologie studeren. Bij het ervaren van een echte collegedag hoort natuurlijk de voorbereiding van de colleges: we zullen je daarom huiswerk toesturen.

Meld je nu direct aan voor Proefstuderen bij Archeologie

Hoe ziet je dag eruit?

We starten met een algemene presentatie over de inhoud en structuur van de opleiding Archeologie, door een docent en student. Na de presentatie volg je een hoorcollege en een werkcollege. Na afloop kun je speeddaten met onze docenten en krijg je een rondleiding langs de laboratoria en collegezalen in de faculteit.

Ontvangst met koffie en thee

Mw. dr. J.A. Mol – Opleidingsdirecteur

Studie informatie

Mw. drs. F.C.M. Tomas – Studieadviseur

Koffie- en theepauze

Lecture on Classical and Mediterranean Archaeology

Looking for the king? Nemrud Dağ and Commagene under Antiochos I

In the Taurus Mountains in South-East Anatolia, at the Euphrates, lies one of Turkey’s most spectacular archaeological monuments: the site of Nemrud Dağ. A Hellenistic king had himself buried here in an impressive monument that he designated as “temple-tomb”. The tomb of this king, called Antiochos I, has, however, never been found…

At the beginning of the 21st century an international team led by Dutch scholars explored the site of Nemrud Dağ and the small kingdom of Commagene. The results of their work have just been published in an impressive volume of 686 pages. Moreover, our Faculty of Archaeology has just received a prestigious VICI grant to continue working in Commagene and to preserve its heritage.

Do you want to know what we did at Nemrud Dağ and what we will be doing over the coming years? Do you want to hear about the debates we had on how an archaeological project at Nemrud Dağ should look like? And perhaps you even want to know if we found the king’s tomb? Come and listen!

Bij dit college hoort een huiswerk opdracht. Werk deze thuis uit, zodat je goed voorbereid bent op het college.

Prof. dr. M.J. Versluys

Centrale hal

Informatie voor ouders

Mw. C.G. Slappendel MPhil - Studieadviseur

Laboratorium

Practicum

Botten vertellen een verhaal
Bij archeologische opgravingen worden er vaak ook overblijfselen van dieren aangetroffen; tanden en kiezen en vaak ook heel veel botten. Op basis van die resten kunnen we o.a. bepalen welke dieren de prehistorische mens heeft gegeten. En als de botten goed geconserveerd zijn en de buitenzijde niet verweerd, kunnen we ook sporen aantreffen die meer vertellen over de geschiedenis van het bot. Hoe de dieren geslacht zijn, of de botten gebruikt zijn als werktuig etc. Fraaie voorbeelden zijn afkomstig van een paleolithische vindplaats in Schöningen (Duitsland) waar naast 330-400 duizend jaar oude houten speren, duizenden resten van o.a. paarden, neushoorns en olifanten gevonden zijn. Met moderne methoden zijn de botten onderzocht en er zijn honderden botten met sporen aangetroffen. Een van de meest spectaculaire vondsten is een voorpoot van een sabeltandtijger.

Na bestudering van de sporen op het bot weten we dat het bot al enige tijd aan het oppervlak heeft gelegen voordat de paleolithische mens het opgeraapt heeft om het vervolgens als werktuig te gebruiken. Schraapsporen laten zien dat het bot echter eerst schoongemaakt werd en daarna pas gebruikt werd om vuurstenen te bewerken. Daarbij is het bot gebroken en vervolgens afgedankt waarna wolven aan het bot hebben geknaagd. Het bot vertelt een stukje geschiedenis en ook iets over het leven van de paleolithische mens.

Prof. dr. M. van Kolfschoten

Centrale hal

Rondleiding en speed dating (beide 45min)

Leer de faculteit en haar docenten kennen:

• Drs. M. Wansleeben (Digital Archaeology)
  • Mw. dr. M.A. Soressi (Palaeolithic Archaeology)
  • Dr. Q.P. Bourgeois (European Prehistory)
  • Dr. B.S. Düring (Near Eastern Archaeology)
  • Mw. dr. R. Schats (Human Osteology and Funerary Archaeology)
  • Mw. drs. F.C.M. Tomas (studieadviseur)

Afsluiting

Locatie & routebeschrijving