Nederland in een wereld vol globale transformaties

• Jamila Aanzi
  • Rosalba Icaza
  • Bert Koenders
  • Herman Poos
  • Hans Schraders
  • Elianne Wijnands
dinsdag 6 december 2022
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511DP Den Haag
Spaanse Trappen

Hoe ziet Nederland er in 2030 uit te midden van grote globale transformaties? Wat willen we voor de toekomstige Nederlandse samenleving? Het Global Transformations and Governance Challenges programma organiseert naar aanleiding van het onlangs verschenen boek: ‘Er ontstaat een ander Nederland. Van welvaart naar welzijn’ een publieke discussie met studenten van de Universiteit Leiden.

Samen met de auteurs Hans Schraders en Herman Poos bespreken we wat ingrijpende globale veranderingen rondom bijvoorbeeld klimaat, migratie, economie, en digitalisering betekenen voor Nederland. De intensiteit en veelvoud aan transformaties vragen om een nieuwe, innovatieve en duurzame benaderingen. Hierover gaan we graag in gesprek met onze studenten.

Over de sprekers

• Hans Schraders is commissaris van enige publieke en private organisaties. Hij vervulde directiefuncties bij onder andere L’Oréal en Bols Nederland. Als ceo van Gall & Gall voerde hij een aantal ingrijpende veranderingen door. Rond 1999 was Schraders 15 jaar werkzaam voor Boer & Croon. Als interim-ceo was hij bij tal van organisaties (onder andere Lotto, Eye Filmmuseum, RAI, Vattenfall en gemeente Amsterdam) verantwoordelijk voor innovatieve organisatie-veranderingen. Hans Schraders is auteur van de bij Samsom uitgegeven boeken Accountmanagement en Detaillistenmarketing. In 2017 schreef hij met zijn elf beste vrienden het inspiratieboek Onderweg naar morgen. Ook publiceerde hij tal van opinieartikelen in Het Parool en in een groot aantal vak- en managementbladen. Hans werkte als adviseur voor vele organisaties waaronder de werkgeversorganisatie voor het betaalde voetbal in Nederland, de FBO.

• Herman Poos is van oorsprong voetbaljournalist. Namens het Algemeen Dagblad versloeg hij de belangrijkste voetbalevenementen (WK, EK en Europa Cupfinales). Hij werd daarna voetbalondernemer, eerst in de Verenigde Staten met Ultimate Soccer America, en later in eigen land met Goalmaster. Vervolgens was hij gedurende bijna tien jaar verantwoordelijk voor de communicatie van de KNVB. De volgende tien jaar hield hij zich bezig met innovatieve mkb-ondernemers bij Syntens. Als innovatiepromotor was hij grondlegger van de MKB Innovatie Top 100. Daarna trad hij in dienst als innovatiecoach bij Koppert Cress, winnaar van de Koning Willem 1 Prijs en Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Sinds de coronacrisis richt hij zich op het verzorgen van publicaties (blogs en boeken). Als social-entrepreneur maakt hij zich daarnaast sterk voor de beweging Positieve Gezondheid en de principes van de Blue Zones.

• Prof. Dr. Rosalba Icaza werkt als hoogleraar Global Politics, Gender, and Diversity aan het Institute of Social Studies (ISS), Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek bevindt zich op het snijvlak van Global Politics, Feminisms en Decoloniality, met een bijzondere focus op hoe plaatsgebonden sociaal verzet bijdraagt aan mondiale epistemische rechtvaardigheid. Meer over haar werk vind je hier.

• Elianne Wijnands is alumna van Leiden Universiteit en raadslid Studenten voor Leiden sinds maart 2022. In deze functie is ze verantwoordelijk voor de Commissies Leefbaarheid en Bereikbaarheid & Onderwijs en Samenleving. In het bijzonder zet zij zich in voor een ambitieuzer klimaatbeleid en voor een gezonde en duurzame leefomgeving voor de Leidenaren van nu en later.

• Bert Koenders is voorzitter van Adviesraad Internationale Vraagstukken, hoogleraar Vrede, Recht en Veiligheid aan de Universiteit Leiden, en Speciaal Gezant Fragiliteit voor de Wereldbank. Tussen 2011-2014 was hij Ondersecretaris-Generaal van de VN en hoofd van de VN-vredesoperaties in Ivoorkust en Mali. Tussen 2014-2017 bekleedde Koenders de functie van minister van Buitenlandse Zaken in Kabinet Rutte II.

• Jamila Aanzi, moderator
    Jamila Aanzi, de moderator van dit event, is naast gespreksleider ook lid van de bezwaarschriftenadviescommissie kinderopvangtoeslag (hersteloperatie toeslagenaffaire), docent (io) economie op het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam en toezichthouder bij Stichting Jeugd en Samenleving Rijnland en World Press Photo.)

Na afloop is er een borrel.

Lees meer over Het Global Transformations and Governance Challenges programma