IOB paneldiscussie over het rapport 'Een missie in een missie'

woensdag 30 november 2022
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

De Nederlandse bijdrage aan MINUSMA 2014-2019

Op 30 november 2022, van 15.30 tot 17.00 (inloop vanaf 15.00), organiseert de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB), in samenwerking met het Dutch Peacekeeping Network, een paneldiscussie naar aanleiding van de recent gepubliceerde IOB-evaluatie ‘Een missie in een missie: De Nederlandse bijdrage aan de VN Multidimensionale Geïntegreerde Stabilisatie Missie in Mali (MINUSMA) 2014-2019.’

In oktober 2013 besloot het Nederlandse kabinet een veelomvattende bijdrage aan MINUSMA te leveren. Vanaf 2014 werden stafofficieren, militairen, inlichtingenpersoneel, politieofficieren en civiele deskundigen uitgezonden. De Nederlandse bijdrage richtte zich voornamelijk op inlichtingen. Nieuwe inlichtingencapaciteiten werden aan de missie toegevoegd om de inlichtingenketen en de besluitvorming van MINUSMA te versterken. Uitgezonden personeel werkte met name in Bamako en het Noord-Malinese Gao. Op verzoek van het kabinet heeft de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken de eindevaluatie van MINUSMA daarom uitgevoerd.

Tijdens een presentatie en daaropvolgende paneldiscussie zullen de hoofdbevindingen van de IOB-evaluatie besproken worden en zullen een aantal dwarsdoorsnijdende thema’s aan bod komen die van belang zijn voor de toekomstige Nederlandse inzet in (vredes)missies. Beleidsmakers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie zullen hierover in gesprek gaan met externe experts.

• Presentatie van het rapport door Johannes Claes;
  • Reactie op het rapport door het ministerie van Buitenlandse Zaken door Annemaaike Tempelaar;
  • Paneldiscussie met de volgende sprekers:

Johannes Claes is Senior Beleidsonderzoeker bij de directie van het Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Niels van Willigen is universitair hoofddocent internationale betrekkingen bij het Instituut voor Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden. Zijn expertise ligt op het gebied van de internationale betrekkingen, buitenlandbeleid, en veiligheidsstudies (in het bijzonder vredesmissies, wapenbeheersing, nucleaire non-proliferatie en Europese veiligheid).

Mirjam de Bruijn is hoogleraar Afrikanistiek. Zij combineert geschiedenis, communicatiewetenschap, conflictstudies en sociale geografie met veldwerk in de Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Kameroen en een deel van Nigeria.

Laurien Sillevis is plaatsvervangend directeur Internationale Aangelegenheden en Operaties bij het Ministerie van Defensie.

Lex Gerts is plaatsvervangend Directeur Stabiliteit en Humanitaire Hulp bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Annemaaike Tempelaar is afdelingshoofd crisismanagement en vredesoperaties, Directie Veiligheidsbeleid,  bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tom Buitelaar werkt als universitair docent War, Peace and Justice bij het Institute of Security and Global Affairs aan de Universiteit Leiden.

Aanmelden kan tot 28 november via dit formulier
Dit evenement vindt primair op locatie plaats. Om deelname vanuit het buitenland mogelijk te maken, kan een livestreamlink bij de organisatoren worden opgevraagd door te mailen naar t.j.a.buitelaar@fgga.leidenuniv.nl

Contact

Bij vragen of opmerkingen over dit evenement kunt u terecht bij communicatie@fgga.leidenuniv.nl.

Meld je hier aan