Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Targeting allogeneic HLA-DP

  • A. Laghmouchi
Datum
donderdag 6 oktober 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. J.H.F. Falkenburg

Samenvatting

Dit proefschrift beschrijft in vitro studies waarin de compositie van allo-HLA-DP-specifieke T-cel repertoires en de magnitude en diversiteit van allo-HLA-DP-specifieke immuunresponsen worden bestudeerd. De vindingen in dit proefschrift geven inzicht in hoe de balans tussen GvL en GvHD, na alloSCT en DLI in de HLA-DP-gemismatchte setting wordt bepaald. De verschillende hoofstukken laten zien dat de klinische uitkomsten (GvL en/of GvHD) ten gevolge van allo-HLA-DP-specifieke reactiviteit worden beïnvloed door meerdere factoren, namelijk het specifieke HLA-DP verschil tussen donor en patiënt, de omvang en diversiteit van allo-HLA-DP-specifieke immuunresponsen en het samenspel tussen de samenstelling van het allo-HLA-DP-reactieve donor T-cel repertoire en de aanwezigheid van professionele APC en inflammatoire condities in de patiënt.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.