Kunst en Cultuur

Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Taffehzaal

De hele zomer was in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling Books that made History te zien. Op woensdag 31 augustus wordt de succesvolle tentoonstelling voorzien van een feestelijk slotakkoord. Bezoekers hebben de kans de tentoonstelling nog één keer goed te bekijken, waarna ambassadeurs van de drie boeken waarop in de tentoonstelling het meest werd gestemd met elkaar in gesprek gaan over hun favoriete boek. Bent u ook boekenliefhebber? Test uw kennis in een wervelende pubquiz. Tot slot maakt de voorzitter van de selectiecommissie, Carel Stolker, bekend welk boek door het publiek werd verkozen tot het 'beste boek van Leiden'.

U bent voor de slotavond op 31 augustus vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Rijksmusem van Oudheden. Het programma begint om 20.00 uur in de Taffehzaal. Meld u aan via de onderstaande knop:

Programma

19.00 - 20.00 uur: Museumzalen zijn geopend voor een bezoek aan de tentoonstelling
20.00 - 20.10 uur: Welkomstwoord door Wim Weijland, directeur RMO
20.10 - 20.20 uur: Introductie door de samenstellers van de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie, Garrelt Verhoeven (Coördinator Cultureel Ondernemerschap & Fondsenwerving UB Leiden) en Kasper van Ommen (conservator Westerse gedrukte werken UB Leiden)
20.20 - 21.00 uur:

Tafelgesprek met experts over de drie boeken waar bezoekers het vaakst op stemden:

• Over René Descartes – Discours de la méthode, Leiden 1637, met dr. Erik-Jan Bos (Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • Over Anna Maria van Schurman – Dissertatio de ingenii muliebris […], Leiden 1641, met dr. Pieta van Beek (Universiteit Utrecht)
  • Over het typoscript met aantekeningen van Albert Einstein – gepubliceerd in Zeitschrift für Mathematik und Physik, Leipzig 1914, met prof.dr. Dirk van Delft (Universiteit Leiden)

21.00 - 21.15 uur: De kennis van het publiek wordt getest tijdens een wervelende pubquiz
21.15 - 21.30 uur: Carel Stolker, voorzitter van de selectiecommissie van de tentoonstelling, maakt bekend welk boek door het publiek is verkozen tot ‘beste boek van Leiden’.
21.30 - 22.30 uur: Borrel

Books that made History

De tentoonstelling Books that made History gaat over 25 buitengewone boeken en hun auteurs. Centraal staat hun sterke band met de academische geschiedenis van de stad Leiden, vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu. Het gaat om boeken die een grote invloed hebben gehad op de wereld, en die tot op de dag van vandaag invloed hebben op hoe wij denken. Van Galileo Galilei tot Albert Einstein, van Anna Maria van Schurman tot Anton de Kom: auteurs, boeken en inzichten die ons nog steeds verwonderen. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 4 september 2022.

Bezoekers in de tentoonstelling
Omslag

Boeken die geschiedenis schreven

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Athenaeum de publicatie Boeken die geschiedenis schreven met essays over de 25 werken, die nog meer context en achtergronden bieden. Het boek is samengesteld onder redactie van Kasper van Ommen en Garrelt Verhoeven. Vanaf 20 juni is het verkrijgbaar in de boekhandel en de museumwinkel van het Rijksmuseum van Oudheden.

De tentoonstelling Books that made History is gemaakt met steun van Leiden Kennisstad, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Uitgeverij Brill, Cultuurfonds Leiden en de Stichting Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden.