Universiteit Leiden

nl en

Promotie

The Construction of Nationalism in Chinese Media Events in the Reform Era

  • Q. Zhang
Datum
donderdag 12 mei 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. S.R. Landsberger

Samenvatting:

This dissertation studies the construction of Chinese nationalism by the Chinese government and media companies through mass communication of government-staged and abrupt events in the reform era between 2008 and 2012. It examines how Chinese audiences express online nationalist sentiments, representing whether the communication of media events meets the social demands established by “dream discourses.” Using mixed qualitative and quantitative methods, it focuses on two case studies: the 2008 Beijing Olympics and the 2012 Diaoyu (Senkaku) Islands incident. The dissertation finds that these mass media events play a significant role in shaping Chinese state nationalism and popular nationalism. The related mass communication helps the Chinese government increase or, at least, maintain its legitimacy through various strategies.

Chinese nationalism is a topic of enduring interest in China studies. It is pivotal to understanding the emergence of a modern nation-state in China in the 20th century and to understanding China as a rising power in the 21st century. The findings of this dissertation also show that as Chinese audiences have increasingly voiced themselves in the Information Age, the government will keep treating the robust, uneasy entanglement of nationalism, globalization, and digital media more cautiously for its social development and stability.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.