Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Kaiser Lente Lezing

Telescopisch onderzoek van de sterrenhemel: Een schets van de ontwikkeling van het instrumentarium gedurende de 17e en 18e eeuw

Datum
zaterdag 26 maart 2022
Tijd
Locatie
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden
Zaal
Online en in de Oude Sterrwacht

Tickets: koop een ticket (€4) om de lezing in de Oude Sterrewacht bij te wonen
Live stream: vind de link naar de live stream (gratis) tzt op de website van de Kaiser Lente Lezingen

In 1608 werd op de Mauritstoren van het Haagse Binnenhof een ‘seecker instrument om verre te sien’ gedemonstreerd. Op dat moment werd daar met de voormalige Nederlandse landsheer, de koning van Spanje, onderhandeld over wat in 1609 het 12-jarig bestand zou worden. Daardoor was Den Haag overladen met diplomaten afkomstig uit geheel Europa, die – nu ze er toch waren – het nieuws over dit wonderbaarlijke nieuwe instrument snel wisten te verspreiden. Een pamflet schrijver uit 1608 meldde over deze gebeurtenis:

‘De bewuste glazen zijn erg nuttig bij belegeringen en dergelijke aangelegenheden, omdat men van een mijl of meer alle dingen even duidelijk kan zien alsof ze dichtbij ons zijn. Zelfs sterren die normaal onzichtbaar zijn voor ons oog, vanwege hun geringe omvang en lichtzwakte, kunnen door middel van dit instrument worden gezien’.

Dit is het eerste bericht dat melding maakt van de verrekijker als sterrenkundig waarnemings­instrument. Naar verluid was het dit bericht, dat Galileï aanzette tot het samenstellen van zijn eigen – al snel verbeterde – versie van deze ‘Hollandse verrekijker’. Met dat instrument heeft Galileï in 1610 zijn vermaarde ontdekkingen aan de sterrenhemel gedaan. Daarna heeft de verrekijker een grote vlucht genomen, hoewel het decennia heeft geduurd, voordat de telescoop als waarnemingsinstrument ook bruikbaar werd voor minder geoefende specialisten.

In de presentatie zal een globaal overzicht worden gegeven van de ontwikkelingen die de optische telescoop heeft doorgemaakt, vanaf zijn introductie in 1608 tot het einde van de 18e eeuw.

Live bijwonen of live stream

De Kaiser lentelezingen zullen ook dit jaar weer plaatsvinden in de Oude Sterrewacht van Leiden! Tickets kosten €4,- euro per persoon en ze zullen vanaf maandag 14 februari beschikbaar zijn op onze website. De lezingen online bijwonen is gratis, de link om de livestream te kunnen volgen zal een aantal dagen van te voren op onze website en onze socials te vinden zijn.

Kaiser Lente Lezingen: vier zaterdagen vol met astronomie

Het Leidsch Astronomisch Dispuut 'F. Kaiser' en de Oude Sterrewacht Leiden organiseren ook dit jaar weer de Kaiser Lente Lezingen, de jaarlijkse serie lezingen voor het algemeen publiek. Hierbij komen vier experts van zowel de Universiteit Leiden als andere universiteiten naar de Oude Sterrewacht om een lezing te geven over een centraal thema, ter promotie van de sterrenkunde.

Ticket kopen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.