Stijl in de politiek: zes archetypen

vrijdag 18 maart 2022
Aansluitende borrel
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
148

Waarom gebruiken Thierry Baudet en Sigrid Kaag vaak moeilijke woorden? En waarom zegt Mark Rutte dat mensen ‘hun bek moeten houden’? Anders gezegd: wat is de politieke betekenis van taal? Carola Schoor ontwikkelde een model dat inzicht biedt in de link tussen politieke ideeën en taalgebruik, gebaseerd op haar proefschrift The politics of Style; political performance caught between populism, elitism, and pluralism. Dit ‘archetypemodel voor politieke stijl’ karakteriseert politici aan de hand van zes archetypen met een eigen politiek en retorisch profiel. Waar het ene archetype vooral pathos als overtuigingsmiddel inzet, maakt een ander archetype meer gebruik van ethos of logos. Er is geen ‘beste’ politieke stijl; alle stijlen hebben sterke en zwakke kanten. En alle stijlen hebben hun eigen gevaar én nut voor de democratie. Carola Schoor vertelt hierover, over haar proefschrift en de actuele politiek tijdens de bijeenkomst op 18 maart, twee dagen na de lokale verkiezingen.

Carola Schoor is Programmaleider Public Affairs aan het Centre for Professional Learning van de Universiteit Leiden (Campus Den Haag). In 2020 promoveerde ze cum laude aan de Universiteit van Maastricht. Naast haar wetenschappelijke werk geeft Carola Schoor lezingen en trainingen over politieke stijl. Zie ook carolaschoor.nl.

De organisatie van de lezing is in handen van Maarten van Leeuwen en Jaap de Jong namens de Leidse Werkgroep Retorica (LWR), in samenwerking met het Centrum voor Nederlandse Politiek en Bestuur (CNPB) van de Universiteit Leiden.