Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Vrouwen in het strafrecht tussen 1600 en 1900

Datum
woensdag 15 december 2021
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
B0.31

In Leiden kent iedereen het verhaal van de Leidse gifmengster ‘’Goeie Mie’’, die jarenlang haar gang kon gaan alvorens haar kwalijke intenties aan het licht kwamen. Maar haar verhaal staat niet op zichzelf: zo bekende de Amerikaanse verpleegster ‘Jolly Jane’, liefst eenendertig moorden tussen 1885 en 1901.

Hebben wij wellicht een blinde vlek voor delinquente dames? Manon van der Heijden, hoogleraar Comparative Urban History aan onze universiteit, deed onderzoek naar ruim driehonderd jaar geschiedenis van vrouwelijke criminaliteit. Tussen 2012 en 2018 leidde zij het NWO-onderzoeksproject Crime and gender 1600-1900: a comparative perspective en in 2014 publiceerde zij Misdadige vrouwen. Criminaliteit en rechtspraak in Holland 1600-1800.

Haar onderzoek werpt nieuw licht op de wijdverbreide veronderstelling dat vrouwen in het algemeen minder geneigd zijn tot crimineel gedrag. Waar het overgrote deel van de cellen inmiddels bezet wordt door mannen, was dat in vroeger eeuwen heel anders! En bestaat zoiets als de typische ‘‘women’s crime?’’

Tijdens de dieslezing van Philips van Leyden b.p. op 15 december a.s. heeft u de kans het haar te vragen, wanneer wij de eer hebben prof. Van der Heijden te verwelkomen. Zij zal over haar onderzoek verhalen 17:15 uur in zaal B0.31 van het Kamerlingh Onnes Gebouw.

Wij verzoeken u om zich vooraf aan te melden voor de lezing via philipsvanleyden@gmail.com.

Wij zien u graag daar!
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.