Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Op jacht naar donkere materie

Datum
dinsdag 21 december 2021
Toelichting
Er zal een opname in de studio worden gemaakt
Locatie
Er zal een opname in de studio worden gemaakt

Het grootste deel van alle materie in het heelal is onzichtbaar, en niemand weet waar het uit bestaat. Donkere materie is het grootste onopgeloste vraagstuk in de moderne sterrenkunde. Al tientallen jaren lang buigen wetenschappers zich over het raadsel, en op sterrenwachten en in ondergrondse laboratoria wordt jacht gemaakt op de mysterieuze deeltjes - tot nu toe zonder succes. In dit hoorcollege beschrijft wetenschapsjournalist Govert Schilling de spannende zoektocht naar donkere materie en wat die ons vertelt over de samenstelling van ons heelal.

Govert Schilling is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland, o.a. voor de VolkskrantEos magazineScienceNew Scientist, Sky & Telescope en BBC Sky at Night. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan sommige zijn vertaald, o.a. in het Engels, Duits en Chinees. Zo wordt zijn laatste boek De olifant in het universum volgend jaar uitgegeven door Harvard University Press.
Regelmatig geeft hij op radio en tv toelichting op ontwikkelingen in de astronomie. Daarnaast verzorgt hij publiekslezingen en cursussen, en is hij eindredacteur van de populaire website allesoversterrenkunde.nl.

Opname in plaats van lezing op locatie

Helaas gaat de lezing in de zaal en dus ook de livestream niet door. Govert Schilling zal in plaats daarvan zijn lezing voor Home Academy opnemen in de studio.
Op de website zal tzt een geluidsopname van de lezing verschijnen. Dhr. Schilling was niet van plan een powerpointpresentatie te gebruiken, dus op visueel gebied mist niets.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.