Kunst en Cultuur

Hooglandse Kerk
Nieuwstraat 20 20
2312 KC Leiden

Een dag voor het kennisfestival ‘Nacht van Ontdekkingen’ hebben de initiatiefnemers – Universiteit Leiden, Cultuurfonds Leiden, gemeente Leiden en Leiden&Partners – in goed overleg besloten het evenement af te gelasten. Onder deze condities zou toch doorgaan onverantwoord en onverstandig zijn, zo geven ze aan. Het festival, op het snijvlak van cultuur en kennis, zou dit jaar ‘weer terug van weggeweest’ zijn en schuift nu door naar september volgend jaar.

Niet verantwoord

Lange tijd werd gehoopt dat binnen de geldende regelgeving en maatregelen, het festival gewoon kon plaatsvinden. “We waren goed voorbereid”, zo geeft cultuurmakelaar Guido Marchena aan. “Het buitenterrein voor het programma in de middag was omhekt, de crew stond klaar voor het scannen van de QR codes, polsbandjes lagen klaar en ook het aantal verkochte kaarten viel ruim binnen de norm van wat toegestaan was”. Toch is de organisatie van mening dat het nu niet verantwoord is om het evenement te laten plaatsvinden. Renée Merkx, directeur strategische Communicatie en Marketing van Universiteit Leiden: “Natuurlijk hebben we overlegd met de gemeente Leiden en medeorganisatoren van de Nacht van Ontdekkingen. We zijn van mening dat we het verkeerde signaal afgeven als we nu toch doorgaan.” “Het is natuurlijk enorm teleurstellend, en iedereen had er veel zin in, er stond een mooi programma. Maar met de oplopende cijfers voelt het niet goed om het wel door te laten gaan”, aldus Merkx.  “Daarnaast staat de gezondheid van de bezoekers en deelnemers voor ons centraal.”

Op naar 2022

De editie die voor aanstaande zaterdag 13 november in de planning stond in de Hooglandse Kerk, was al een limited editie: een bescheiden versie van de ‘normale’ Nacht van Ontdekkingen. Op maar een locatie met een beperkt aantal kaarten. In 2022 – het jaar waarin Leiden wetenschapshoofdstad van Europa is – vindt de Nacht weer plaats in september. Organisator Alexander Mouret hoopt dan dat er een ‘weergaloze comeback’ komt van het kennisfestival, waar het accent vooral op talent komt te liggen. “We gaan alvast aan de slag om een fantastisch kennisfestival in 2022 te organiseren”, aldus Mouret.

Over de Nacht van Ontdekkingen

De achtste editie van de Nacht van Ontdekkingen, limited edition is een samenwerking van Leiden&Partners, Cultuurfonds Leiden en de Universiteit Leiden gesteund door een aantal partners. De organisatie is in handen van Marloes&Co uit Leiden. De limited edition was de opmaat naar 2022, waarin naar verwachting weer de Nacht van Ontdekkingen in festivalvorm plaatsvindt.