Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Museum Talk met Tanja Elstgeest (Museum De Lakenhal): Het Museum als performatieve ruimte

  • Tanja Elstgeest
Datum
woensdag 10 november 2021
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

In het voorwoord van de publicatie De Lakenhal, die verscheen bij de heropening van het museum in 2019, schrijft directeur Meta Knol dat zij bij haar aanstelling een ‘museum zonder geheugen’ aantrof. In decennialange afwachting van een broodnodige restauratie en uitbreiding was het museum ‘op tal van terreinen ernstig achteropgeraakt’. Om de collectie op orde te brengen initieerde Meta Knol als eerste het project Werk in Uitvoering en begeleidde daarna een grootschalige restauratie en uitbreiding van het gebouw en een herinrichting van de collectie.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en zijn de musea vanwege het coronavirus deels dicht geweest. Toeristen bleven weg. Het lokale heeft een andere betekenis gekregen. Hierop zal de nieuwe directeur Tanja Elstgeest zich in haar lezing concentreren. Ze spreekt over de volgende stappen in de ontwikkeling van De Lakenhal. Wat zijn haar strategieën om lokaal geworteld te zijn én verbinding te houden met meer universele onderwerpen? Hoe kan het museum de collectie, de geschiedenis en het Leiden van nu met nieuwe ogen onderzoeken, zodat meer gemeenschappen en individuen zich in die verhalen herkennen? Hoe kunnen kunst, object, publiek, verhaal en ruimte elkaar steeds op nieuwe manieren ontmoeten en beleven? Om op deze vragen een antwoord te vinden presenteert Tanja Elstgeest het museum als een performatieve ruimte.

Aanmelden voor online of op locatie

U kunt zich hier aanmelden voor de lezing. Let op: de lezing vindt zowel op locatie plaats (Lipsius 011) als online via een livestream. Geef aub uw keuze in het aanmeldformulier aan.

Performance Wild Vlees in de expositieruimte van Pure Rubens in Boijmans van Beuningen. Foto: Salih Kilic
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.