Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Mooier dan de waarheid: misleiden in woord en beeld

Datum
vrijdag 12 november 2021
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Telders Auditorium

Dit symposium komt tot stand in samenwerking met ArtScienceWeek

George Psalmanazar’s Fake Formosa: Kunst en Wetenschap in An Historical and Geographical Description of Formosa (1704)

George Psalmanazar was op slag beroemd toen hij in 1703 in Londen arriveerde en beweerde ontvoerd te zijn uit Formosa, het huidige Taiwan. Het jaar daarop publiceerde hij een wetenschappelijke verhandeling over zijn vaderland, die een internationale bestseller werd. Maar er was twijfel, en terecht: Psalmanazar was een Fransman en had nooit voet buiten Europa gezet. Maar hoe lukte het Psalmanazar om de wereld te beduvelen met zijn fake Formosa, en waarom bleek het zo moeilijk om zijn bedrog te ontmaskeren?

Spreker
Dr. Jacqueline Hylkema, universitair docent kunstgeschiedenis, Universiteit Leiden

Verhaal en verdichting in de Koreaanse geschiedenis

In 2013 hield de Zuid-Koreaanse president een toespraak ter gelegenheid van Bevrijdingsdag waarin ze uit een vervalste tekst citeerde. Deze tekst zou meer dan drieduizend jaar oud te zijn, maar werd in feite honderd jaar geleden geschreven. Vervalsingen als dit zijn de afgelopen decennia populairder geworden dan bonafide historische werken. De stemmen van de amateurhistorici die op basis van deze vervalsingen over de glorieuze en vooral ook 'zuivere' geschiedenis van Korea schrijven reiken tot in het parlement. Waarom zijn vervalsingen zo populair en waarom is dit belangrijk?

Spreker
Prof.dr. Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies, Universiteit Leiden

The Art of Forgery: The Minds, Motives and Methods of the Master Forgers

(Via Zoom) In this talk prof. dr. Noah Charney will explore some of the stories, dramas and human intrigues surrounding the world’s most famous forgeries. Investigating the motivations of the artists and criminals who have faked great works of art, and in doing so conned the public and the art establishment alike.

Spreker:
Prof.dr. Noah Charney, novelist and  Professor of Art History, American University, Rome

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.