Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Lezing Leids Historisch Dispuut Merlijn

De Curaçaose offshore. Ontstaan, groei en neergang van een belastingparadijs

  • Dr. Tijn van Beurden
Datum
woensdag 10 november 2021
Tijd
Serie
Leids Historisch Dispuut Merlijn
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
147

Het Curaçaose belastingparadijs werd opgebouwd om brievenbusmaatschappijen aan te trekken. Onder meer beleggings- financierings- en onroerendgoedmaatschappijen gebruikten de gunstige faciliteiten die dit belastingparadijs bood. Vanaf het midden van de jaren zeventig namen de offshore-activiteiten sterk toe. In 1986 leverden ze zelfs een kleine 60 procent van de overheidsinkomsten op. Daarna volgde een neergang. 

Archieven, parlementaire stukken, persartikelen en gesprekken

Van Beurden begint zijn lezing met het bespreken van een aantal begrippen zoals belastingparadijs, Offshore Financial Centre (OFC), tax planning en belastingontwijking en -ontduiking. Daarna wordt het ontstaan van de kenmerkende eigenschappen van belastingparadijzen in de jurisdicties Monaco, New Jersey, Delaware en Zwitserland in de periode 1880-1934 toegelicht, gevolgd door een korte beschrijving van de gehanteerde bronnen zoals archieven, parlementaire stukken, persartikelen en gesprekken. Na deze algemene inleiding volgt de geschiedenis van de Curaçaose offshore. Daarbij behandelt Van Beurden onder andere de volgende vragen: Wanneer ontstond het Curaçaose belastingparadijs? Wie nam het initiatief? Aan welke factoren was het succes van de offshore in Willemstad toe te schrijven? Welke factoren waren verantwoordelijk voor de neergang? Hoe belangrijk was de band met Nederland? Tot slot trekt de spreker enkele conclusies. 

Aanmelden

Aanmelden voor de lezing kan door een mailtje te sturen naar mevrouw Henny Denessen, secretaris (e-mail Merlijn), onder vermelding van uw naam en e-mailadres en de titel van de lezing die u wilt bijwonen. Zij stuurt u eventueel nadere instructies in verband met de op dat moment geldende maatregelen. De lezing is vrij toegankelijk. Mocht u onverhoopt toch verhinderd zijn, dan ook graag tijdig een mail naar hetzelfde adres.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.