Universiteit Leiden

nl en

Debat

Doorrekening verkiezingsprogramma’s: balanceeract in het politieke debat

Datum
vrijdag 5 november 2021
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Spaanse Trappen

Het Centraal Planbureau (CPB) begeeft zich op het snijvlak van economische wetenschap en beleid en wordt soms de scheidsrechter in het beleidsdebat genoemd. Die rol wordt nergens zo duidelijk als bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. De ‘rekenmeesters van de politiek’ voorzien daarin de concrete plannen van partijen van cijfers en partijvergelijkingen waarmee partijen elkaar om de oren kunnen slaan of de samenwerking kunnen opzoeken in de formatie. Hoe gaat zo’n doorrekening in z’n werk? Hoe behoud je neutraliteit en blijf je genuanceerd in het heetst van de politieke campagnes? 

Iris van Tilburg (28) en Maurits van Kempen (30) geven inzichten vanuit de machinekamer van het CPB zelf. Beide zijn econoom bij het Centraal Planbureau die in de afgelopen jaren mee hebben gewerkt of leiding hebben gegeven aan allerlei doorrekeningen. Bij de meest recente editie van de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s zaten zij in het vierkoppige coördinerende kernteam. 
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.