Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Tatiana Afanassjewa-lezing

Dirk van Delft over Atoomspionage-klokkenluider Frits Veerman

Datum
woensdag 17 november 2021
Tijd
Locatie
Oort
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal
De Sitterzaal
Dirk van Delft

Tatiana Afanassjewa-lezing

Met ingang van najaar 2021 vinden de Tatiana Afanassjewa-lezingen plaats voor publiek, in de De Sitterzaal, Oortgebouw, Leiden. Er is ook een livestream. Inschrijven voor de lezing kan via deze link.

Splijtstof: Urenco-centrifuges en de Pakistaanse bom

In 1975 keerde de Pakistaanse metallurg Abdul Khan, opgeleid in Delft, terug naar zijn vaderland. Dankzij contacten met Urenco in Almelo had hij geheime ultracentrifuge-technologie kunnen stelen die hem in staat stelde in Kahuta hoogverrijkt uranium te produceren. Niet alleen bezorgde Khan Pakistan een atoombom, ook verkocht hij zijn kennis aan ‘schurkenstaten’ Noord-Korea, Iran en Libië.

Intussen streed in Nederland klokkenluider Frits Veerman tevergeefs voor eerherstel. Hij had indertijd de spionage van Abdul gemeld maar werd weggehoond, ontslagen en dwarsgezeten door zijn werkgever en de BVD. ‘Als Iran een bom op Israël gooit’, zei Veerman, ‘staat daarop geschreven: “Made in Holland”.’

Lezing is live maar ook online

De lezing is onderdeel van de reeks Tatiana Afanassjewa-publiekslezingen van het LION. U kunt zich ook opgeven voor de nieuwsbrief met aankondigingen van volgende Afanassjewa-lezingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.