Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Baudelaire tussen Sartre en Bataille: filosofie en poëzie

Datum
donderdag 11 november 2021
Tijd
Serie
Charles Baudelaire
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

Op het hoogtepunt van zijn roem als existentialist publiceerde Jean-Paul Sartre een studie over Baudelaire (1947). De dichter zou de existentiële keus hebben gemaakt zichzelf in alle helderheid te vervloeken. Hij had, zo suggereerde Sartre, ook een andere keus kunnen maken. Het boek lokte nogal wat kritische reacties uit. Georges Bataille bijvoorbeeld wees erop dat Baudelaires poëzie niets met een persoonlijke keuze te maken heeft. Filosofen debatteerden over poëzie. Dit roept tegelijkertijd de vraag op wat de relatie tussen filosofie en poëzie is. Herbergt het werk van Baudelaire, die niets van filosofie moest hebben, niettemin een filosofie?

Lees meer en aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.